V Praze se uskutečnil maraton vývojářů – hackathon

Praha – Inovace jsou základem prosperující ekonomiky. Jak je ale nastartovat? Zahraniční firmy na to jdou třeba tzv. hackathonem. Termín pochází z anglických slov hack (v jeho původním významu hrát si s počítačem) a marathon. V praxi se jedná o jedno či vícedenní programátorský brainstorming. Jeden takový se uskutečnil i v české metropoli.

Za kolébku hackathonu bývá považováno kanadské Calgary, kde se konal poprvé v červnu 1999. Později na jednom z hackathonů vznikla třeba společnost GroupME, kterou o rok později její majitelé prodali za 80 milionů dolarů.

Účast na hackathonu nemusí být nutně zárukou úspěchu. „Samozřejmě, že spousta těch produktů možná žádné využití nenajde. Možná tak deset procent z toho bude firma chtít prodávat,“ odhaduje Milan Svátek, viceprezident pro vývoj softwaru ve společnosti CA Technologies ČR.

Počítačové inovace jsou stále důležitější i pro společnosti z nepočítačových sektorů. Informační technologie potřebuje ke svému vzniku čím dál víc výrobků. „Dnes se IT stává zejména v intenzivních odvětvích nutným partnerem těch ostatních,“ vysvětluje manažer v ICT oddělení české pobočky Deloitte Vladimír Vlachovský.

Pražského hackathonu se zúčastnilo devět týmů se čtyřmi programátory. Dostali úkol, na jehož splnění měli 24 hodin. Cílem bylo dovést do konce nějaký originální nápad, na nějž nezbývá v práci čas. Třeba tým Petra Aubrechta chtěl napsat program, který zjistí, jak zákazníci firmy používají její software.

„Uvidíme, které věci používají, které nepoužívají. Části, které nepoužívají, nepoužívají z nějakého důvodu – buď jsme je udělali špatně, nebo je vůbec nepotřebují,“ říká Petr Aubrecht, člen týmu Moonhackers. Jeho dva členové programovali, jeden se staral o grafiku a ten poslední celý projekt koordinoval. Jestli nově vytvořený program skutečně k něčemu bude, pozná firma až za několik měsíců.

Reportáž Romana Gazdíka o hackathonu (zdroj: ČT24)