Pozor! Internetoví podvodníci se zaštiťují jménem Policie ČR

Praha/Brno – Česká policie zopakovala svoje varování před internetovými podvodníky, kteří se snaží z lidí vylákat peníze. Na obrazovkách uživatelů zobrazují hlášení, že se dopustili trestného činu, a pokud nezaplatí kauci, jejich počítač bude zablokován. Stránka přitom vypadá, jako by autorem výzvy byla policie.

Policie České republiky na svém oficiálním webu uvedla, že v posledních dnech obdržela na různé útvary po celé republice desítky mailů s dotazy od občanů, kteří si se zobrazenou stránkou nevědí rady. Virus, tzv. ransomware, může dokonce zablokovat počítač.

„Uvedený vir se v české jazykové verzi začal objevovat masivně od září 2012. Přitom Česká republika je podle všeho jednou z posledních zemí, kde se dané jednání v rámci Evropské unie a technologicky vyspělého zahraničí začalo objevovat,“ píše se na policejním webu. Podle mluvčí policejního prezidia Jany Macalíkové pocházejí pachatelé nejspíš ze zahraničí.

Varování Policie ČR:

"Zmíněný vir se ukazuje jako upozornění uživatele, že jeho počítač zablokovala Policie České republiky z důvodu porušování autorského práva, nakládání s materiály s dětskou pornografií nebo šíření spamu. Součástí tohoto upozornění je i informace o možnosti složení kauce ve výši 2 000 korun. Cílem pachatelů je tedy především vylákání finanční hotovosti od dotčených lidí. V žádném případě částku neplaťte!"

Lidem, kteří se s uvedeným falešným varováním a požadavkem kauce setkají, policie doporučuje aktualizovat antivirový software a vyhledat odbornou pomoc. Šíření viru je rovněž možné oznámit prostřednictvím speciálního on-line formuláře přímo jihomoravským vyšetřovatelům, kteří dostali tuto kauzu na starost. Informace zpracovávají hromadně. K podání informací vyzývá policie především ty, kteří neoprávněný poplatek zaplatili.

Policejní mluvčí o viru: Kauci rozhodně neplaťte! (zdroj: ČT24)