Chytré kontaktní čočky napoví, kdy si píchnout inzulin

San Francisco - Google vyvíjí nejenom chytré brýle, ale taky multifunkční kontaktní čočky. Například u diabetiků budou schopné sledovat hladinu cukru. „Inteligentní kontaktní čočky“ v sobě mají zabudované malé čipy a anténu a zjišťují hladinu cukru ze slz. Mohly by tak jednou nahradit současné testy, při kterých se určuje hladina cukru z krve.

Mezi dvěma vrstvami měkkých kontaktních čoček se ukrývá malý wi-fi čip a senzor monitorující hladinu glukózy. Vložená elektronika přitom nezakrývá vidění, leží mimo zornici a duhovku.

Chytré čočky k dostání za pět let?

„Jednáme s FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léků), ale stále máme před sebou hodně práce k tomu, aby se tato technologie stala systémem, který mohou lidé používat,“ tvrdí Google na svém oficiálním blogu. Google navíc hodlá spolupracovat s partnerem, který má zkušenosti s uvedením podobných produktů na trh. Ke spotřebitelům by se nový produkt mohl dostat nejdříve za pět let.

Internetový gigant Google se snaží vyvíjet různé nové technologie, které s jeho hlavním podnikáním přímo nesouvisí. Patří mezi ně třeba auto bez řidiče či balony, které by přenášely mobilní internet do odlehlých oblastí. Současně se zajímá o zdravotnictví - v září zřídil firmu, která se věnuje boji proti nemocem spojeným se stárnutím.

Nejblíže k chytrým kontaktním čočkám má Google v případě svých brýlí Google Glass, které umožňují internetovou komunikaci a přístup k mobilu nebo třeba počítači. Stejně jako se rozřišuje pole působnosti těchto brýlí, je i otázkou, zda toho chytré kontaktní čočky nebudou brzy umět mnohem více.

Google Glass
Zdroj: ČT24/Google

Vědci už delší dobu pracují i na jiných systémech, které by byly schopné hladinu cukru sledovat, a to aniž by se člověk musel píchat jehlou. Jedním z příkladů je senzor od nizozemské firmy NovioSense, který tvoří nepatrná flexibilní pružina umístěná pod víčkem. Izraelská společnost OrSense zase testuje manžetu na palec a objevily se i návrhy senzorů, které by testovaly hladinu cukru ze slin. Už v roce 2001 přitom FDA schválil náramkový monitor, ale pacienti si stěžovali, že tento test je bolestivý.