Česká televize posiluje žánr dokumentů

Česká televize dá na jaře větší prostor novým dokumentárním cyklům. Ty poodhalí příběhy žen závislých na alkoholu, ambiciózních rodičů či lidí potýkajících se se smrtelnou nemocí. Tématem ale bude i zákulisí českého showbyznysu či portréty našich premiérů očima studentů. Nové premiérové cykly vyrobené pro Českou televizi uvidí diváci vždy ve středu a v neděli na ČT2.

„Představíme divákům již známé docusoapy, jakým je třeba pokračování série Čtyři v tom, ale i novinky. Cyklus Pot, slzy a naděje například přiblíží, jak to vypadá, když rodičovské ambice převýší talent dětí. Unikátním a odvážným počinem je bezesporu docudrama o smrti a umírání nazvané výstižně Život se smrtí. Silné příběhy nabídne také cyklus 'Když v tom jedou ženy' o ženách závislých nejen na alkoholu,“ vyjmenovává některé nové počiny programový ředitel České televize Milan Fridrich.

Z dokumentu 'Když v tom jedou ženy'
Zdroj: ČT24

Život se smrtí nahlédne na osudy sedmi lidí, kteří v průběhu dvanácti měsíců bojovali každý sám za sebe a každý po svém se smrtelnou nemocí. „Chceme se tímto projektem připojit k dobré zprávě, která se pomalu šíří naší společností - totiž že lidské umírání není selhání, není tabu a není třeba ho zametat pod koberec…,“ vysvětluje autorka projektu Šárka Horáková Maixnerová.

Když v tom jedou ženy, autorky a režisérky Theodory Remundové, zase mapuje problematiku ženské závislosti - na alkoholu, drogách i hracích automatech. Díky otevřenosti hlavních hrdinek nabídne pohled zblízka a ukáže, jak snadno se do závislosti „spadne“ a jak je těžké se z ní dostat. Diváci se mohou těšit i na solitérní snímky. Například dokument Show! o svérázných metodách českého showbyznysu. Chybět ale nebude ani pokračování úspěšného přírodovědného cyklu Rybí legendy Jakuba Vágnera II. Šestidílný cyklus bude na obrazovkách České televize k vidění od 6. března.

Z dokumentu 'Pot, slzy a naděje'
Zdroj: ČT24

Trendem jsou tradiční i neobvyklá témata zpracovaná dokumentární formou
Docusoapy a docudramata se prosazují jako formát, který umožňuje zpracovávat společensky kontroverzní témata. Divácký zájem o tyto formáty ukázal nedávno uvedený snímek Davida Vondráčka 'Láska v hrobě' o bezdomovcích žijících na pražském hřbitově. Na ČT si jej nenechalo ujít téměř 332 tisíc diváků. Zájem doprovázel i loni uvedené dokumentární cykly 'Navždy svoji' nebo 'Čtyři v tom'. Příběhy běžných lidí v důležitých životních chvílích měly průměrnou sledovanost přes 320 tisíc diváků. Nadprůměrná byla také spokojenost diváků s těmito pořady. Ve standardním měření získaly 8,6 a 8,7 bodů z 10. Průměrná spokojenost s pořady ČT se v prvních týdnech roku 2014 pohybuje na úrovni 8,3 bodu.