Se vší pokorou výborně. Výborná s Pokorným trhli vlastní rekord

Praha – Dvojice moderátorů Českého rozhlasu Radiožurnál Lucie Výborná a Jan Pokorný překonali vlastní rekord v nepřetržitém moderování. Za dvaapadesát hodin v mobilním studiu na Václavském náměstí odbavili sto rozhovorů, a to navíc v tropických teplotách rozpálené Prahy. Projekt „100 statečných“ navazoval na obdobný (a časově úspornější) loňský počin „90 statečných“.

„Rozhlasový rozhovor je královská disciplína. Právě na bázi rozhovoru začalo v roce 1923 rozhlasové vysílání – a rozhovor kraluje i dnes,“ okomentoval celý maraton generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. „Ty, kteří rozhovor umí, skutečně obdivuji.“

Sérii stovky rozhovorů zahájila moderátorská dvojice v pátek odpoledne, kdy byl jejich prvním hostem Zdeněk Svěrák. Za následujících dvaapadesát hodin se v rozhlasovém stanu na Václavském náměstí vystřídalo sto hostů - z České televize šlo o Noru Fridrichovou, Danielu Písařovicovou a generálního ředitele Petra Dvořáka. Maraton zakončilo v neděli večer před sedmou hodinou interview s fotografem Janem Saudkem.

Pokorný s Výbornou tak o 240 minut překonali vlastní rekord v nepřetržitém moderování, kterého docílili při loňských oslavách devadesátých narozenin rozhlasového vysílání v Česku; do mobilního studia tehdy během 48 hodin přišla devadesátka hostů. Oba rekordy posvětila agentura Dobrý den.

Radiožurnál přitom chce zlomit ještě jeden rekord – už dnes odpoledne by se měla na pultech knihkupectví objevit kniha těch nejlepších rozhovorů, které o horkém víkendu v centru Prahy zazněly. V rekordně krátkém čase ji vydává nakladatelství Grada.