Kauza odposlechů: bývalý Cameronův mluvčí Coulson půjde do vězení

Londýn - Bývalý mluvčí britského premiéra půjde na rok a půl za mříže. Právě takový verdikt vynesl britský soud nad bývalým šéfredaktorem Murdochova bulvárního listu News of the World (NoW). Andy Coulson byl shledán vinným v souvislosti s kauzou kolem nezákonných odposlechů.

Coulson vedl vlivný bulvární nedělník v letech 2003 až 2007. Pak nastoupil jako šéf komunikace Konzervativní strany a následně ve stejné funkci přešel po volbách v květnu 2010 za šéfem konzervativců Davidem Cameronem do premiérského sídla na Downing Street.
  
Pod sílícím tlakem skandálu kolem odposlechů musel post premiérova mluvčího začátkem roku 2011 opustit. Nedělník News of the World přestal kvůli skandálu vycházet. Premiér David Cameron se už v předtočeném televizním vystoupení „zcela a upřímně“ omluvil za to, že Coulsona najal. „Velmi lituji, že jsem Coulsona zaměstnal. Bylo to špatné rozhodnutí,“ řekl. 

Ivana Kottasová, redaktorka CNN, Londýn

„Rozsudek není symbolický, ale dal se očekávat. Pro Davida Camerona je to ovšem katastrofa. V posledních měsících zažívá poměrně horké chvilky. Nejdřív celkem výrazně prohrál evropské i komunální volby a pak se minulý týden ocitl v izolaci na summitu v Bruselu. Tento rozsudek je tak další ránou. Nyní se snaží přesvědčit veřejnost o tom, že o odposleších nevěděl.“

Coulson bude podle rozhodnutí prokuratury znovu obžalován kvůli bodům, na nichž se porota při prvním procesu neshodla. Týká se to hlavně obvinění z uplácení úředníků, kteří listu údajně poskytli telefonní seznam členů královské rodiny.

Do vězení půjde víc lidí

Soud dnes uložil tresty také dalším čtyřem bývalým pracovníkům NoW. Obdrželi podle agentur výrazně nižší tresty, protože vinu přiznali. Někdejší vedoucí reportérů nedělníku Neville Thurlbeck a bývalý vedoucí zpravodajství Greg Miskiw byli odsouzeni k šesti měsícům vězení. Potrestán byl i někdejší vedoucí zpravodajství James Weatherup, a to podmíněným trestem vězení v délce čtyř měsíců. Soukromý detektiv Glenn Mulcaire, který byl již v roce 2007 za jiné nelegální odposlechy odsouzen k šestiměsíčnímu vězení, dnes dostal podmíněný trest vězení rovněž v délce půl roku.

Coulsonovu předchůdkyni, bývalou šéfredaktorku Rebeku Brooksovou soud zprostil viny. „Já chci jen říct, že to pro mě byla příležitost hodně o věcech přemýšlet. Byla to pro mě velmi cenná lekce a já doufám, že jsem díky tomu dnes moudřejší,“ uvedla Brooksová.

Skandál vypukl v roce 2011 a vedl k tomu, že NoW po 168 letech existence zanikl. Na počátku aféry bylo zjištění, že novináři z listu odposlouchávali hlasovou schránku unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. Později se ukázalo, že nebyla zdaleka jediná. Na seznamu bylo mnoho celebrit včetně současné manželky prince Williama Kate.