My víme: Ruská agentura už je zase TASS

Moskva – Ruská tisková agentura ITAR-TASS se od dnešního dne opět vrací k původnímu sovětskému názvu TASS (Tělegrafnoje agenstvo Sovětskogo Sojuza). Na shromáždění zaměstnanců ke 110. výročí vzniku agentury to v projevu oznámil generální ředitel Sergej Michajlov. Nová značka nejstarší ruské tiskové agentury se má podle něj stát symbolem profesionality, nadšení, odhodlání k dalšímu rozvoji a snahy zachovávat a rozvíjet nejlepší tradice.

Současně s názvem se mění i logo agentury (obdélník s názvem na spodním konci) a jiný je i odstín modré barvy. Na budově na Tverském bulváru už z informačních tabulí zmizela zkratka ITAR (Informacionnoje tělegrafnoje agenstvo Rossii) a změní se i design webových stránek. Agentura má také nový slogan: „My – víme“.

Michajlov hovořil o současných tendencích mediálního trhu, kdy velké množství informací přicházejících z různých zdrojů často neposkytuje úplný a celkový, a především pravdivý obraz událostí. „Jedním z našich hlavních úkolů proto je, abychom se stali takovým zdrojem informací, jemuž se bude důvěřovat,“ zdůraznil šéf agentury. Zkratka TASS se ale prý bude používat jako název a nebude se „rozšifrovávat“ do svého původního významu.

První ruská tisková agentura byla založena roku 1904 pod názvem Sankt-Pětěrburgská tisková agentura, o 14 let později na jejích základech vznikla ROSTA (Ruská tisková agentura), která byla v roce 1925 přejmenována na TASS (Tisková agentura Sovětského svazu). Postupně vznikly v jednotlivých svazových republikách vlastní zpravodajské agentury, jež byly podřízeny TASSu. Po rozpadu SSSR se tyto agentury osamostatnily a TASS se stal tiskovou kanceláří Ruské federace. Roku 1992 byl přejmenován na ITAR-TASS (Informační tisková agentura Ruska – Tisková agentura Sovětského svazu). Návrh přejmenovat agenturu zpátky na TASS předložilo její vedení letos v březnu. Ruská vláda iniciativu schválila.

Okřídlená fráze TASS je zplnomocněn prohlásit, používaná například při ozbrojených konfliktech či v odpovědi na výroky amerických prezidentů, se poprvé objevila v březnu 1934 (a v 70. letech se tato fráze stala názvem špionážního románu Juliana Semjonova a televizního seriálu o honu na agenta CIA v Moskvě).