Brusel souhlasí. Facebook smí převzít WhatsApp

Brusel – Evropská komise dnes dovolila americké internetové společnosti Facebook převzít za 19 miliard dolarů (413,6 miliardy Kč) aplikaci pro bezplatné zasílání zpráv přes chytré telefony WhatsApp. Podle komise, která v Evropské unii dohlíží na dodržování pravidel hospodářské soutěže, nenaruší konkurenční boj. Plánovaná transakce je největší v desetileté historii Facebooku.

Ekonomika ČT24: Facebook přebírá WhatsApp (zdroj: ČT24)

„Navrhovanou akvizici jsme důkladně prozkoumali a dospěli k závěru, že neomezí konkurenci na tomto dynamickém a rostoucím trhu,“ uvedl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Spotřebitelé budou podle něj mít dál na výběr z široké škály komunikačních aplikací.

WhatsApp umožňuje lidem posílat textové i MMS zprávy mezi mobilními telefony nejrůznějších značek prostřednictvím internetového připojení. Díky tomu je možné vyhnout se poplatkům, jež si účtují mobilní operátoři.

WhatsApp má přes 450 milionů uživatelů

Facebook oznámil dohodu o převzetí aplikace WhatsApp letos v únoru. Internetové společnosti, která je největší sociální sítí na světě, by měla poskytnout opěrný bod na rychle rostoucím trhu se zasíláním mobilních zpráv. Aplikace WhatsApp si totiž za pět let získala přes 450 milionů lidí.

„Růst WhatsAppu je v současné době mnohem rychlejší než jakýkoliv růst Facebooku. Firma si od toho slibuje další rozšíření svých možností,“ vysvětluje redaktor mobil.idnes.cz Luděk Vokáč. „Data o uživatelích – co dělají, jak se chovají – může se službou WhatsApp využít i ve svůj prospěch, aby jim byl schopen nabídnout něco, co momentálně neumí a čím je neumí oslovit.“