Kauza Sme: Firma podporovaná Pentou se spokojí s menšinovým podílem

Bratislava – Soukromá společnost Namav, kterou podporuje investiční skupina Penta, si nakonec ponechá ve slovenském vydavatelství Petit Press pouze menšinový podíl. Do portfolia vydavatelství spadá kromě jiného celostátní list Sme. Manažerský vliv si má udržet druhý dosavadní akcionář Petit Pressu, společnost PSIS. Vyplývá to ze společného memoranda. Kvůli účasti Penty na transakci redaktoři listu Sme už dříve hromadně podali výpovědi a ohlásili založení internetového deníku.

Firma Namav měla podle původního oznámení ovládnout v Petit Pressu poloviční podíl akcií, a to koupí od německé skupiny Rheinische Post Mediengruppe. Podle aktuální dohody však Namav podstoupí 5 % akcií druhému z dosavadních vlastníků, společnosti PSIS. Ta tak bude nakonec vlastnit 55 % a udrží si v mediálním podniku majoritní vliv, zatímco Namav bude držet pouhých 45 %.

Portál Mediálne.sk nicméně napsal, že Namav bude moci za tři roky odkoupit od PSIS oněch 5 % akcií zpět. PSIS si přesto ponechá právo rozhodovat o předsedovi představenstva Petit Pressu, kterým zůstává Alexej Fulmek.

Zatím není známo, jak se k poslední dohodě postaví desítky redaktorů listu Sme, kteří na protest proti účasti Penty na transakci hromadně podali výpovědi (více zde). Bývalé vedení deníku v čele s šéfredaktorem Matúše Kostolným už ohlásilo vznik internetového titulu.

„Vstup Penty do vydavatelství Petit Press považujeme za ohrožení nezávislosti naší práce a přímé poškození deníku Sme. Ten vznikl z touhy po svobodě a dodnes je hmatatelným důkazem, že se nedáme umlčet. Příběh skupiny Penta je úplně odlišný. Oni nekonají z touhy po svobodě, oni svobodu jen využili a díky ní získávají peníze a moc,“ napsali redaktoři před dvěma měsíci v otevřeném dopisu vedení Rheinische Post Mediengruppe.

Finanční skupina Penta
Zdroj: ČT24

Středoevropská finanční skupina Penta byla založena v roce 1994 a působí v několika odvětvích. V září oznámila, že ve spolupráci s nizozemskou investiční společností V 3 Media Holdings kupuje přední slovenská vydavatelství 7 Plus a Trend Holding. Skupina tehdy zároveň slíbila, že do obsahu médií zasahovat nebude. „Chceme se zajímat vysloveně jen o ekonomické fungování vydavatelství a hledat mediání spolupráci v synergii s našimi existujícími investicemi,“ sdělil mluvčí Martin Danko.

Redaktoři Sme svůj odmítavý postoj k Pentě v minulosti zdůvodnili mimo jiné korupční aférou Gorila, do které se finanční skupina údajně zapletla – měla podplácet slovenské politiky a vysoké státní úředníky výměnou za vliv na privatizaci a na chod některých podniků. To však Penta dlouhodobě odmítá.