Neff: Nechcete přijít o osobní data? Nedávejte je tam

Praha – Rozvoj internetu, nových médií a sociálních sítí na něm otevírá lidstvu dříve nepředstavitelné možnosti, ale klade na každého uživatele také novou odpovědnost. Podle publicisty Ondřeje Neffa – známého také jako praotec českého Internetu – je však leccos podobné jako dříve. Jestliže se dnes soudy zabývají facebookovými statusy, v minulosti se k soudci místo nich dostala například odhalená milostná korespondence.

Zmatek a zděšení vyvolala ve světě připojeném k sociálním sítím připravovaná změna podmínek užívání Facebooku (více čtěte zde). V tomto případě je možné pozorovat hned dvě tendence, které souvisejí nejenom s rozšířením sociálních sítí, ale také s růstem významu blogů prezentujících názory jejich autorů.

Užívání Internetu musí být podle Ondřeje Neffa v prvé řadě zodpovědné. „Jedna z dominantních vlastností dnešní doby je, že si lidé přejí, aby za ně někdo převzal odpovědnost, včetně toho, že by měl někdo hlídat, aby se nezneužívala jejich osobní data. Tak je tam prostě nedávejte, to je velmi jednoduché,“ doporučil Ondřej Neff v Hyde Parku ČT24. Je přesvědčen, že by v tomto duchu měli být lidé řádně vychováni. „Když je člověku patnáct, šestnáct, tak má pocit, že mu nikdy nebude 25, nikdy mu nebude 35. Je to ošemetná věc, ale asi by měli i rodiče a škola říkat: Pepíčku, Mančinko, nedávej tam všechno,“ zdůraznil Ondřej Neff.

Ondřej Neff: Opatrnost je vlastnost, která není lidskému rodu dána (zdroj: ČT24)

Hledáte nové zprávy, nebo přitakání svému názoru?

Součástí paniky kvůli změnám podmínek Facebooku však byla i doporučení zveřejnit na svém profilu prohlášení, které mělo znemožnit zneužití informací. Ondřej Neff však zopakoval, že je to zbytečné – jednak to nic nezmění, především však není čeho se obávat. „Tam je klauzule, že mohou použít třeba screenshot Facebooku pro svoji reklamu. Ale že by vaše fotky grabovali a někam dávali, to je naprostý nesmysl,“ upozornil. Způsob, kterým se informace s prohlášením šířily, však poukazují i na něco jiného – mnoho lidí přijímá informace velice nekriticky, přestože nevědí, odkud se šíří.

Netýká se to pouze vcelku neškodné změny podmínek jedné sociální sítě, ale také závažnějších událostí, například ukrajinského konfliktu. „Informačních zdrojů je strašně moc a je to velký apel na schopnost osobní analýzy,“ zdůraznil host Hyde Parku ČT24.

Facebook - reakce na nová pravidla
Zdroj: ČT24

Jak upozornil Václav Štětka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, přes vzestup sociálních sítí a internetových médií, klasické zpravodajství si stále zachovává důležitost. Ta jsou však konfrontována i s informacemi přicházejícími z různých zdrojů na sociálních sítí nebo blogů. Ondřej Neff připomněl, že se takto stalo cílem kritiky například zpravodajství České televize o ukrajinském konfliktu. „České televizi se vytýká, že v ukrajinském konfliktu se straní ukrajinské, respektive evropské straně a utlačuje se názor ruský. To je velmi závažná věc, která by si zasloužila analýzu. A je potřeba i pro diváka apel na rozum – udělat si vlastní názor,“ řekl Ondřej Neff. Je přitom přesvědčen, že řada diváků přistupuje ke zpravodajství předem zaujatá. „Vy máte pravdu, protože si myslíte to samé, co já. To je takové paradigma, zažité v naší veřejnosti. Mnoho lidí se nechce nic dozvědět, chce přitakání. Přistupují k informačnímu zdroji s očekáváním, že bude na jejich straně. Když tam náhodou dojde k rozepři, tak ten člověk si neřekne: Ten člověk říká něco jiného, než si myslím, nemá on náhodou pravdu? Tak je málo lidí schopno uvažovat,“ podotkl praotec českého internetu.

Na jaře kolovala mezi bloggery informace, že ruský útočný letoun vyřadil obranné systémy amerického křižníku Donald Cook (na snímku)
Zdroj: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Používat hlavu k něčemu jinému než nošení čepice

Mezi pravdivými informacemi potom „poletují“ zprávy, které se navzdory tomu, že rovněž působí důvěryhodně, spadají do obdobné kategorie jako městské legendy. „Nedávno byla informace, že Rusové vymysleli tajnou zbraň, která elektronicky ochromila americký křižník ve Středozemním moři a to ochromení bylo tak ďábelské, že námořníci dali výpověď. Stačilo deset minut pátrání po internetu a hned se z toho vylouplo, odkud to pochází, že je to nesmysl,“ upozornil Ondřej Neff, podle kterého je při používání nových médií zkrátka nutné „používat hlavu k něčemu jinému než nošení čepice, vědět, že za vším může být nějaká kulišárna, být podezíravý“.