Beatles vydávají poslední píseň, „křišťálově jasný“ Lennonův hlas je dílem AI

Beatles vydávají pomocí AI svou poslední píseň (zdroj: ČT24)

Více než půlstoletí po rozpadu Beatles vychází jejich patrně poslední píseň. Nahrávku singlu Now and Then umožnila umělá inteligence. Pomocí AI se podařilo oddělit hlas Johna Lennona od klavírního doprovodu a veškerých nežádoucích ruchů na dosud obtížně použitelném záznamu nedokončeného songu ze sedmdesátých let a vmixovat ho do výsledného aranžmá. Elektrické a akustické kytary na nahrávce pocházejí z roku 1995.

Jako základ pro nahrávku posloužil demosnímek, který po Lennonově smrti dala vdova po kytaristovi, zpěvákovi a skladateli Yoko Ono zbylým členům kapely. Ti sice píseň dokončili, ale nikoli v kvalitě dostatečné na to, aby ji bylo možné vydat. To posledním žijícím členům Paulu McCartneymu a Ringu Starrovi umožnila až nedávno umělá inteligence.

„V roce 2023 stále pracovat na hudbě Beatles a chystat se vydat novou píseň, kterou veřejnost ještě neslyšela, myslím, že je to vzrušující věc,“ uvedl McCartney.

Příběh písně Now and Then začíná v pozdních sedmdesátých letech, kdy Lennon v newyorské Dakota Building nahrál demo se zpěvem a klavírem. V roce 1994 předala Yoko Ono nahrávku McCartneymu, Starrovi a Georgi Harrisonovi – společně s Lennonovými demonahrávkami písní Free as a Bird a Real Love, které později byly dokončeny a vydány v rámci projektu Anthology.

Hrubý mix Now and Then sice zbylí tři „Brouci“ dokončili ve spolupráci s producentem Jeffem Lynnem, ale vzhledem k dobovým technickým omezením nebylo možné oddělit Lennonův hlas od klavíru a píseň zůstala v archivu. McCartney později prozradil, že podíl měla i nechuť George Harrisona pracovat na písni, kterou prý označil za „odpad“.

Pomohl režisér Hobita

Kytarista Beatles zemřel v roce 2001, o dekádu později vstoupil do hry novozélandský filmař Peter Jackson, mimo jiné režisér trilogie Hobit. Natočil ale také třídílný dokument The Beatles: Get Back. Jackson se svým týmem s pomocí takzvané MAL audiotechnologie dokázal oddělit jednotlivé nástroje a hlasy.

„Umělá inteligence se dokáže velmi dobře učit z velkého množství dat a na základě toho z minulosti nějakým způsobem zobecní a vygeneruje samostatné tracky,“ vysvětlil Viliam Lisý z Centra umělé inteligence.

Oddělení nástrojů a hlasů vedlo mimo jiné k nově remixovanému vydání alba Revolver v roce 2022. A McCartneymu stejný postup umožnil nazpívat virtuální duet s Lennonem I've Got a Feeling na jeho nedávném turné.

Vyvstala otázka, co s demonahrávkou Now and Then, a technikům se skutečně podařilo uspokojivě izolovat Lennonův hlas. „Najednou tu byl, Johnův hlas, křišťálově jasný,“ řekl k tomu McCartney. „Je to docela emocionální. A my všichni tam hrajeme, je to opravdová nahrávka Beatles.“ Společně se Starrem se v roce 2022 znovu rozhodl píseň dokončit.

Kromě Lennona v ní zpívá právě McCartney, jenž se ujal také baskytary. Bicí nově nahrál Ringo Starr. Kytary pocházejí ze starších záznamů Harrisona, ale jedno kytarové sólo nahrál také McCartney. Ve studiu se dodaly smyčce a dále byly také použity původní vokály z hitů Here, There and Everywhere, Eleanor Rigby a Because.

Rekonstruované, nebo dovymyšlené?

„Když rekonstruujete nějaký videosnímek a máte tam nějakou špínu, která vám část zakryje a ta část se vám dokreslí, tak je to dovymyšlené, nebo je to zrekonstruované? Hranice je vždycky rozmazaná, ale toto je považované spíše za vyčištění hlasu, než že by si AI vymýšlela něco vlastního,“ upřesnil Lisý, jak velký je na vyznění nahrávky podíl umělé inteligence.

Lennonův hlas by ale AI dovedla i nahradit, jako když třeba zkomponovala novou skladbu na základě fragmentu Antonína Dvořáka nebo vytvořila hlas zesnulého Karla Gotta, jenž Český rozhlas použil k audioverzi zpěvákových memoárů. „Nejprve se ten hlas naučí mluvit na různých hlasech a potom se doladí na konkrétním hlase, který má imitovat,“ popsal tento proces Viliam Lisý.

Paul McCartney už dříve možnosti rozšířené umělou inteligencí označil za vzrušující a zároveň děsivé. „V čistě digitálním světě se bude AI stále zlepšovat a velmi brzy ji nebudeme schopni rozlišit téměř v jakémkoliv výtvoru,“ domnívá se Lisý. „Jako u každé jiné technologie si musíme dávat pozor na to, kdo a jak ji používá,“ dodal.

Nový singl Beatles vychází na vinylu a v digitální podobě společně se songem Love Me Do, což byl vůbec první singl The Beatles, vydaný v roce 1962. Desátého listopadu se pak k fanouškům dostanou nová, o jednadvacet písní rozšířená vydání kompilací známých jako Červené album a Modré album ze šedesátých let.