Geislerová v karavanu s handicapovaným synem. Film inspirovaný skutečným příběhem uvede Cannes

Režisérka Zuzana Kirchnerová zpracovala ve svém celovečerním hraném debutu osobní zkušenost s výchovou handicapovaného syna. Road movie Karavan začala natáčet v Itálii, scénář ale vznikl už před několika lety. Podle herečky Anny Geislerové, která ztvárňuje roli matky, síla příběhu při čekání na první klapku uzrála. Drama Karavan má už jisté uvedení na festivalu v Cannes, kde Kirchnerová zvítězila před čtrnácti lety ve studentské sekci.

Karavan vzniká v koprodukci Česka, Itálie a Slovenska, podíl na něm má i Česká televize. Děj je situován na italský jih, do Kalábrie, která je pro hlavní hrdinku Ester vysněným místem svobody. Zároveň se ale tento region potýká s chudobou, odchodem obyvatel za lepším životem a puncem místa spojeného s mafií.

„Producentská společnost Tempesta kromě tématu na Karavanu oceňuje, jakým nestereotypním způsobem režisérka Zuzana Kirchnerová pracuje s italskou krajinou a především i její snahu najít specifický filmový jazyk, kterým by vyjádřila Davidův nevšední způsob vnímání, typický pro autisty. Tím film obohacuje o další vizuální rovinu, aniž by zabředávala do zjednodušení či kýče,“ podotýká producentka Dagmar Sedláčková.

Geislerová: Film o lásce k sobě, dětem i ke svobodě

Do Itálie se vypraví i herečka Anna Geislerová. Na roli Ester si počkala zhruba pět let od čtení prvních verzí scénáře. „Čím déle jsem scénář znala, tím silnější se mi příběh zdál,“ přiznává.

„Je o lásce k sobě, k dětem, ke svobodě. O přijetí svých chyb, vin a odpuštění si. O mateřství a ženství a jejich temných vodách, o komplikovanosti vztahu matky a syna, kteří jsou na sobě závislí. O potřebě milovat a být milován.“

Představitele Davida našli tvůrci v talentovaném neherci Davidu Vodstrčilovi, vybrali ho z tří stovek zájemců o tuto roli. „Je naprosto geniální partner – před kamerou i mimo ni,“ chválí svého kolegu Anna Geislerová. V obsazení se objeví také herečka Jana Plodková.

„David Vodstrčil je neskutečně talentovaný mladý herec a v neposlední řadě Aňa Geislerová spolu s Janou Plodkovou hrají přesně, jemně, civilně,“ míní Zuzana Kirchnerová.

Z natáčení filmu Karavan
Zdroj: MasterFilm

Do třetice v Cannes

Karavan je její celovečerní režijní debut, věnovala se dosud především dokumentární tvorbě, mimo jiné pro Českou televizi natočila dokumentární seriál Pět statečných, který se věnuje začleňování mentálně handicapovaných lidí do společnosti.

Svou režijní prvotinu uvede Kirchnerová v programu festivalu v Cannes. Možnou premiéru na prestižní přehlídce ji zajistilo vítězství jejího studentského snímku Bába ve festivalové sekci zaměřené právě na studentskou tvorbu. Její úspěch z roku 2009 žádný český tvůrce zatím nezopakoval.

Před dvěma lety Kirchnerovou, opět jako první Česku, zařadilo Cannes do projektu Cinéfondation – L’Atelier, který dává možnost mladým tvůrcům posunout své projekty k mezinárodní distribuci. Uspěla právě s připravovaným snímkem Karavan.