Současná scénografie je „rare“, ukazuje Pražské Quadriennale výstavami i performancemi

Začíná Pražské Quadriennale (zdroj: ČT24)

Pražské Quadriennale opět po čtyřech letech představuje nejnovější trendy scénografie i architektonické práce s divadelním prostorem od tuzemských i zahraničních tvůrců. V hlavním městě připravil festival několik výstav i performancí, velký důraz klade na interakci s návštěvníky. S podobami a tématy současné scénografie se mohou seznamovat do 18. června.

Propojujícím mottem patnáctého ročníku je anglický výraz „rare“. „Zrcadlí dobu, ve které se momentálně nacházíme. Význam tohoto slova je jedinečný, ale zároveň také trochu syrový. Období pandemie i ruské agrese se zrcadlí v umění, včetně divadla, je to téma, které ve festivalových výstavách rezonuje,“ vysvětlila umělecká ředitelka festivalu Markéta Fantová.

Centrem festivalu je holešovická tržnice, kde se soustředí výstavy zemí a regionů. Zastoupeno je jich téměř šedesát. V tamních prezentacích návštěvníci objeví postpandemické zamyšlení nad křehkostí bytí, myšlenky o využití fyzického i digitálního veřejného prostoru, inspiraci tradicemi i úvahy o udržitelnosti a konzumu.

Živé akce i tišší momenty

„Tržnice bude žít od rána až do večera, o víkendu dokonce do pozdních hodin, 16. června bude otevřena až do půlnoci. V Národní galerii diváci najdou tišší moment,“ upozorňuje Fantová na další místo konání Pražského Quadriennale.

K programu v galerii dodává: „Diváci se mohou projít výstavami, podívat se na scénické modely i výstavy divadelního prostoru z různých zemí světa. V malé dvoraně jsou pak vybrané performance. Velice zajímavý je tanec izraelské choreografky Galit Liss, která pracuje s tanečnicemi nad šedesát let.“

Přípravy na Pražské Quadriennale 2023
Zdroj: Pražské Quadriennale/Jakub Červenka

Třetím pilířem výstav a performancí je tvorba studentů a začínajících umělců například v budově DAMU. Na další program narazí diváci ve veřejném prostoru. Výstavy doplňuje řada živých akcí, které chtějí účastníky či kolemjdoucí vybídnout k zapojení.

Hovory o ekologii i Ukrajině

Součástí přehlídky jsou také PQ Talks, tedy přednášky a rozhovory o současné performanci a scénografii. Markéta Fantová upozorňuje například na setkání se zástupci ukrajinské kulturní nadace Izolyatsia. „Pracovali v oblasti Doněcku, odkud byli v roce 2014 brutálně vytlačeni. Prostor Izolyatsie byla bývalá továrna na izolaci, veškeré umění, které tam dali dohromady, bylo zničeno a prostor se používá jako nelegální ruské vězení,“ prozradila Fantová.

Z hostů vyzdvihuje také performera a ekologického aktivistu Juliana Maynarda Smithe, spoluautora takzvaných XR towers, konstrukcí využívaných při protestech, známý je také snahou o propojování i vzdálených míst. Samostatný blok věnuje quadriennale aktuálnímu tématu eko scénografie.

Do programu celého ročníku se promítá rovněž rostoucí role technologií, virtuální reality nebo umělé inteligence.

Události: Festival Pražské Quadriennale (zdroj: ČT24)