Na Hollywood nemyslím, řekl v Cannes Johnny Depp. Amerika je ale prý připravena na jeho návrat

Nejsledovanější osobou na úterním zahájení letošního ročníku festivalu v Cannes byl herec Johnny Depp. Před festivalovým palácem ho vítaly tisíce fanoušků, po premiéře jeho snímku Jeanne du Barry – Králova milenka následovaly sedmiminutové ovace. Výrazného aplausu se na přehlídce dočkává skoro každá první projekce, podle některých médií ale vřelé přijetí herci, jenž se v posledních letech zabýval soudními spory s exmanželkou, otevírá znovu dveře do Hollywoodu.

Depp na středeční tiskovou konferenci k zahajovacímu filmu herečky a režisérky Maïwenn dorazil se čtyřicetiminutovým zpožděním kvůli dopravní situaci v Cannes. Ve francouzském snímku má vedlejší roli krále Ludvíka XV., do jehož přízně se vetře kurtizána bez postavení Jeanne, jíž představuje Maïwenn. Postava se již objevila třeba ve snímku Sofie Coppolové Marie Antoinetta, kde ji hrála Asia Argento.

Devětapadesátiletý herec, jenž hrál ve francouzštině, mluvil o natáčení, ale i o svém životě, který v posledních letech poznamenaly soudní spory s exmanželkou Amber Heardovou. Kvůli procesu v Británii, kde se soud přiklonil k obvinění, že Depp svou exmanželku bil, přišel herec o role. Loni ale porota v ostře sledovaném soudním sporu v USA uznala Heardovou vinnou z pomluvy.

„Většina z toho, co jste v posledních pěti nebo šesti letech četli o mě a o mém životě, je děsivě napsaná fikce,“ sdělil Depp, který odpovídal i na otázku, zda se cítí bojkotován Hollywoodem. „Když vás požádají, abyste odešli z filmu, na němž děláte, kvůli něčemu, co je jen shluk samohlásek a souhlásek vznášejících se ve vzduchu… Ale zda se teď cítím bojkotován? Vůbec ne. Necítím se bojkotován, protože na Hollywood nemyslím. Necítím žádnou další potřebu být v Hollywoodu,“ uvedl.

Podle webu IndieWire, který k zahájení festivalu mluvil s hollywoodskými insidery, je však tamní scéna připravená na Deppův návrat, pokud „bude vypadat zdravě, chodit včas a pamatovat si text“, což měla být patrně narážka na natáčení jednoho z dílů Pirátů z Karibiku, které se kvůli chování herce mělo údajně zpožďovat a prodražovat. Nyní je mu podle jednoho zdroje Hollywood připravený „odpustit“ a dopřát comeback podobně jako hercům jako Robert Downey Jr. nebo Nicolas Cage.

Rozporuplné přijetí

První recenze na nový film jsou však rozporuplné, jakkoliv se mu v Cannes tleskalo sedm minut vstoje. „Depp přednáší své repliky v dobré francouzštině, přesto v roli působí podivně nepohodlně – je v ní adekvátní, ale nijak zvlášť angažovaný,“ píše list Variety. Podle kritika The Telegraph nejde o snímek, který by se dal označit za hercův comeback. „Depp je stěží prvním hollywoodským vyvržencem, který si našel práci v Evropě, ale bylo by přehnané tvrdit, že tohle je první krok jeho comebacku.“

Ohlasy také akcentují, že snímek se soustředí spíše na Jeanne, nikoliv na Deppova panovníka. „V podstatě každá druhá scéna zahrnuje Jeanne, jak kráčí do velké místnosti, zatímco draze kostýmovaní komparzisté lapají po dechu a omdlévají nad tím, že se nedrží etikety, má na sobě pánské šaty, nebo ji doprovází černý pážecí chlapec, jehož ji král koupil jako dárek,“ dodává The Telegraph.

„I když ten film může být neohrabaný, Maïwenn se dotýká emocionálního jádra jednoho velmi neobvyklého vztahu,“ kontruje Variety s tím, že režisérka dokazuje, že je „významná filmařka“ a její nový titul „je třeba brát vážně“. „Je to zábavná podívaná, která si jen částečně uvědomuje svou vlastní marnivost,“ píše deník The Guardian.

Nyní se nepředpokládá, že by se menší snímek Jeanne Du Barry dostal do americké distribuce, například čeští diváci ho ale uvidí na podzim. O Deppovi, jenž má produkční společnost se sídlem v Londýně, se nyní mluví i v souvislosti s novým tříletým kontraktem pro společnost Dior v hodnotě 20 milionů dolarů. Komentátoři si také všimli, že na zahájení festivalu v Cannes před hercem seděl v hledišti kolega Mads Mikkelsen, jenž ho po britském soudu nahradil ve filmové sérii Fantastická zvířata. Studio Deppovi přesto zaplatilo 16 milionů dolarů.

„Konsensus je nuda“

Filmový svět teď v Cannes už vyhlíží další dny. Ve čtvrtek bude mít mimo soutěž premiéru nový Indiana Jones s podtitulem Nástroj osudu, v němž se naposledy představí Harrison Ford, jehož pro úvodní sekvenci digitálně omladili. Nejočekávanější premiéra pak bude v sobotu, kdy na Riviéru přijede režisér Martin Scorsese s hercem Leonardem DiCapriem, aby uvedli velkolepou, 206minutovou mimosoutěžní detektivku Killers of the Flower Moon.

Porota vedená režisérem Rubenem Östlundem, loňským vítězem Zlaté palmy za Trojúhelník smutku, vybírá z děl tvůrců jako Wes Anderson, Alice Rohrwacherová, Aki Kaurismäki, Todd Haynes, Jonathan Glazer nebo Jessica Hausnerová. Pozornost je také upřena na nové filmy tradičních canneských oblíbenců jako Nuri Bilge Ceylan nebo Hirokazu Kore-eda.

„Je velmi důležité, abychom bojovali proti myšlence konsensu. Konsensus je ta nejnudnější věc. Pokud porota hledá společného jmenovatele, existuje riziko, že nejlepší film propadne. Takže budu povzbuzovat porotce, aby bojovali za filmy, kterým skutečně věří. Měli by věřit svým instinktům a nebát se říct klidně něco hloupého,“ řekl Östlund na úvodní tiskové konferenci.