Nominace na České lvy vedou skutečné příběhy. Temný Arvéd a pozapomenutý Il Boemo

Filmová a televizní akademie odtajnila nominace na Českého lva (zdroj: ČT)

Dvanáct nominací na ceny Český lev za rok 2022 obdržel temný snímek Arvéd. S jedenácti nominacemi následuje historický hudební film Il Boemo. Oba snímky jsou inspirovány skutečnými osudy. Nominované filmy, herce a tvůrce vyhlásila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) v přímém přenosu České televize. Vítězové všech kategorií budou známi 4. března.

Akademici z loňské produkce posuzovali téměř sto třicet snímků vysílaných na plátnech kin, streamovacích platformách i televizních obrazovkách. Český lev si všímá titulů hraných, dokumentárních i animovaných.

O titul „nejlepší film roku 2022“ se uchází pět snímků. Arvéd je celovečerním režijním debutem Vojtěcha Maška. Ve stylizovaném a magickým realismem ovlivněném portrétu se inspiroval rozporuplnou osobností mága a kolaboranta Jiřího Arvéda Smíchovského. Prošel československými legiemi, spolupracoval s tajnými službami a zajímal se o okultní nauky.

Skutečný osud rekapituluje také Il Boemo. Životopisný snímek Mozartova současníka Josefa Myslivečka natočil Petr Václav, do hlavní role obsadil Vojtěcha Dyka. Připomenout chtěl skladatele, na něhož se tak trochu pozapomnělo, přitom v 18. století patřil, zejména v Itálii, mezi nejvyhledávanější operní komponisty. Film Il Boemo vyslala ČFTA také do boje o Oscara pro zahraniční film, do dalšího výběru amerických akademiků ale nepostoupil.

Natáčení filmu Il Boemo
Zdroj: Mimesis Film

Další z kandidátů na nejlepší film roku 2022 – BANGER. – bere diváky na zběsilou jednonoční jízdu plnou drog a rapu.  Adam Sedlák tento film natočil výhradně na iPhone. Oběť Michala Blaška předkládá divákům drama o xenofobii. Hlavní hrdinka, Ukrajinka žijící na českém maloměstě, se chce domoci spravedlnosti pro svého syna, kterého údajně zbili místní Romové. Pětici nominací doplňuje Světlonoc, v níž režisérka Tereza Nvotová nabízí mystickou společenskou kritiku.

Prvního Lva může získat hned několik herců

Z hereček si pro Českého lva může dojít Pavla Tomicová za roli psycholožky Kristýny ve filmu A pak přišla láska…, Barbara Ronchi za ztvárnění operní pěvkyně Cateriny Gabrielli v Il Boemo, Vita Smachelyuk, která si zahrála roli svobodné matky Iriny ve filmu Oběť, Klára Melíšková za roli zdravotní sestry v televizní minisérii Podezření a Natália Germáni za hlavní postavu ve snímku Světlonoc.

Všichni herci nominovaní na Českého lva za hlavní roli mají šanci získat toto prestižní tuzemské ocenění vůbec poprvé. Konkrétně Michal Kern za Arvéda, Adam Mišík z dramatu BANGER., Matyáš Řezníček za hledání Hranic lásky a Vojtěch Dyk coby skladatel Il Boemo.

Dokumenty o umění, RAF i islámu

Nejlepším dokumentem by se mohlo stát Bratrství. V italské koprodukci natočený snímek (režie Francesco Montagner) je vhledem do dospívání v rodině vyznavačů islámu. Good Old Czechs mapuje příběh českých letců RAF za druhé světové války. Režisér Tomáš Bojar je zároveň spolutvůrce dalšího nominovaného snímku – s Adélou Komrzý ve Zkoušce umění s kamerou sledovali přijímací zkoušky na uměleckou školu.

Z dokumentu KaprKód
Zdroj: MFDF Ji.hlava

Do nominací se dostaly také dva dokumentární portréty. KaprKód v režii Lucie Králové představuje kdysi protežovaného a následně z historie vymazaného skladatele Jana Kapra. A filmařka Andrea Sedláčková představuje Toyen, baronku surrealismu.

Televizní nominace ovládla krimi

Televizní nominace ovládla tvorba pod hlavičkou České televize. Tematicky jednoznačně vedou kriminální příběhy. Nejlepším seriálem se můžou stát Devadesátky, tedy prequel krimiseriálu Případy 1. oddělení, ostravská krimisérie Stíny v mlze či Pět let vytvořené pro platformu iVysílání. Řeší téma znásilnění.

Kategorie „nejlepší televizní film nebo minisérie“ vyzdvihla Pozadí událostí strefující se do sexistických stereotypů v univerzitním prostředí či drama Podezření točící se kolem zdravotní sestry podezřelé z podílu na úmrtí pacienta. Zaujal také příběh převaděče Krále Šumavy, který David Ondříček natočil pro portál Voyo.

Záznam: Vyhlášení nominací na ceny Český lev za rok 2022 (zdroj: ČT24)

Vítěze vybere Český lev v březnu

Čeští lvi za rok 2022 budou předáni 4. března v pražském Rudolfinu, tradičně v přímém přenosu České televize. Slavnostním večerem provede stejně jako v minulém ročníku režisér, herec a moderátor Jiří Havelka.

S předstihem byly uděleny dvě nestatutární ceny. Nejlepší filmový plakát poutal loni na snímek Arvéd. Svého vítěze už také vybrali filmoví fanoušci hlasující na databázi ČSFD. Ocenili krimi seriál Devadesátky vycházející ze skutečných případů v „divokých“ devadesátých letech porevolučního Česka.

Nominace už také oznámily Ceny české filmové kritiky. Nejvíce šancí mají shodně snímky Arvéd, BANGER. a Il Boemo. Vítěze kritici prozradí 4. února.