Asi se mi nebude chtít, přiznává osmdesátiletý Petr Janda sólovou novinkou

Per Janda vydal novou sólovou desku (zdroj: ČT24)

Petr Janda oslavil 2. května osmdesátiny. K narozeninám si nadělil novou sólovou desku, pojmenoval ji po titulní písni Asi se mi nebude chtít. Novinkou bere Janda na vědomí svůj věk a pouští se do bilancování, rozhodně ale prý tato deska nemá být odcházením.

„Kolik mám ještě dní, než přijde poslední, jak dlouho budu zpívat a hrát?“ ptal se Petr Janda před více než čtyřiceti lety v písni Otázky. Nejspíš ho nenapadlo, že na pódiu bude stát s kapelou Olympic ještě v roce 2022. „Byly na nás řeči: už jste stará kapela, už jste vodkecaný, pusťte ty mladý a podobně. Ale láska je silnější než nějaký kecy,“ nepochybuje Petr Janda.

Sólová novinka Asi se mi nebude chtít je zpovědí o ubíhajících letech. Spoluautor alba Ondřej Fencl napsal Jandovi na tělo text Mladej kmet. „Mám osmdesát let, a stejně koukám dopředu, ne zpět,“ zpívá se v něm.

„To Petra Jandu skvěle vystihuje, protože on je autor minimálně dvaceti písniček, které zlidověly, a mohl by se na té vlně vézt až do smrti, ale on každé dva roky tvoří novou desku, pořád ho to prostě baví,“ oceňuje Fencl.

Na albu najdou posluchači skladby napříč žánry: pop, rock, folk, jazz i písničky. „Prostě žánry, kterými jsem do určité míry prošel,“ dodal Janda. Písně nikdy neskládá s tím, že z nich bude hit. Jeho chytlavé melodie ale vyprodávají velké sály s každou další dekádou existence Olympiku. Šestou hodlá příští rok oslavit šedesáti koncerty a společným albem.