Batulková, Prachař i 420People čekají v zavřeném bistru na konec pandemie

420People připravil kabaret Poprvé a naposledy (zdroj: ČT24)

Po covidové době je třeba se nadechnout a vrátit k normálním životům, nepochybuje choreograf a tanečník Václav Kuneš ze souboru 420People. S ním připravil nový kabaret, který sice vychází z nálady covidové pandemie, především by ale měl bavit. Do představní Poprvé a naposledy v pražské La Fabrice si přizval i herecké hosty.

Základem příběh je pohyb, pantomima, animace i živé hudba. Divák si musí postupně rozklíčovat, kdo je kdo. Odehrávají se v restauraci, která čeká na otevření. „Představuji si krásné pařížské bistro, kde je živá kapela, všechno načančané, připravené,“ vtahuje do atmosféry inscenace Václav Kuneš.

Čekání je ale nekonečné, a tak má personál dlouhou chvíli. Ukracují ji příběhy, které se v komorním prostoru postupně rozbíhají. „Jsem uklízečka, která vždycky snila, že by chtěla být baletkou,“ prozrazuje o své postavě Dana Batulková. Na jevišti se potkává se svým synem Jakubem Prachařem. „Jsem tady příležitostný bubeník, po dlouhé době jsem přišel k hotovému,“ říká Prachař.

Založeno na improvizaci

K 420People se v novince přidali i herci Anna Polívková a Jiří Zeman, hudebník Jan Maxián a tanečník Marek Zelinka. V tanečním představení toho ale ani herci příliš nenamluví. I proto Václav Kuneš pozval ty, u kterých dopředu věděl, že mají o tanec zájem. Většina z nich například prošla taneční show StarDance.

Název kabaretu Poprvé a naposledy neznamená, že premiéra měla být zároveň derniérou. Publikum ale může čekat, že každý večer bude jiný, založený je totiž na improvizaci.