Neznámá ze Seiny učarovala francouzským čtenářům. Podobně jako Milan Kundera jejímu autorovi

Události: Francouzský Kundera Guillaume Musso (zdroj: ČT24)

Nejúspěšnější knihou roku 2021 ve Francii se stal román Neznámá ze Seiny (L'Incconue de la Seine), jejímž autorem je Guillaume Musso. Nejprodávanější francouzský autor současnosti se netají obdivem k české kultuře, a hlavně k Milanu Kunderovi.

Inspirací pro mnoho uměleckých děl, včetně posledního románu nejčtenějšího francouzského spisovatele uplynulého desetiletí, je posmrtná maska neidentifikované dívky, která se patrně utopila v řece Seině na konci devatenáctého století. „Tento román je čistě pařížský, odehrává se z 95 procent v metropoli a napsal jsem ho v době covidové krize,“ prozradil Musso reportérovi České televize Janu Šmídovi.

Autor je známý promyšlenou stavbou svých děl, napětím i překvapivým koncem. Díky tomu si získal nebývalé množství čtenářů. Mezi jeho známé knihy patří také například Central Park nebo Válka vzpomínek. Právě ta byla mimořádně příznivě přijata i českou uměleckou kritikou, která vyzdvihla autorovu schopnost pohybovat se na samé hranici reality a fikce.

Odkazy na české prostředí

Vzorem mu byl česko-francouzský spisovatel, jenž se před médii skrývá a své dílo nevysvětluje. „Milan Kundera byl přímou inspirací pro tuto knihu jako autor, který nechce své knihy komentovat ani dávat rozhovory,“ uvedl romanopisec. Musso vzdává na jejích stránkách poctu i českému hudebnímu skladateli Leoši Janáčkovi.

Další odkazy na Prahu a jména znějící česky ukazují na to, že české prostředí je mu blízké. Odmítá ale prozradit, zda by se část jeho příštího románu mohla odehrávat v Praze. Zatím dává přednost místům, která důvěrně zná – jižní Francii, kde vyrůstal, Spojeným státům, kde žil několik let, ale hlavně Paříži, jíž na svých stránkách vzdává velkou poctu.