Comic-Conu v Praze se účastní počítač z Červeného trpaslíka i voják cestující v čase z Terminátora

Podruhé se v Praze koná Comic-Con. Na své si přijdou fanoušci především žánrů fantasy a sci-fi. Festival popkultury soustředil do O2 universa komiksy, seriály, filmy i knihy a také hosty. Návštěvníci mají možnost setkat se s herci z filmů Terminátor, Harry Potter nebo seriálu Červený trpaslík.

Do Prahy zamířil například Michael Biehn. Hereckou kariéru začal roličkou v muzikálu Pomáda, zapsán je ale jako seržant Kyle Reese v akčním filmu Terminátor. Nedávno ho obsadil také Jon Favreau do Mandaloriana, seriálového spin-offu Star Wars. Natalia Tenaová je zase divákům známá ze zfilmovaných dobrodružství Harryho Pottera a také fantasy Hry o trůny. Ze seriálové lodi Červený trpaslík dorazí „palubní počítač“, tedy Norman Lovett.

„Osobně se těším na Edwarda Jamese Olmose, který proslul jako admirál Adama v Battlestar Galactica, odkud ho budou znát fanoušci fantastiky. Ostatní ho znají třeba z Blade Runnera,“ doplňuje další jméno za pořadatele Pavel Renčín.

V Praze proběhl druhý český Comic-Con. Do O2 arény přitáhl fanoušky popkultury i známá jména (zdroj: ČT24)

Čeští zástupci se najdou zejména mezi komiksovými tvůrci: Nikkarin, Michal Suchánek, Alice Slavíčková či Jan Tatarka. „Comic-Cony v sedmdesátých letech v americkém San Diegu vznikly právě jako oslava komiksu,“ připomíná Renčín. Spisovatelská jména pořadatelé ještě neprozradili všechna, slibují i tajné hosty.

Oblíbené deskovky i pohled do budoucnosti

Organizátoři pražské verze Comic-Conu si podle Renčínových slov zakládají na pestrosti. Festival popkultury proto zahrnuje i videohry či deskovky. „Jsou fenoménem poslední dekády, kdy obrovsky vzrostla jejich popularita,“ upozorňuje Renčín.

Dodává, že část programu připravili fanoušci pro fanoušky. Prostřednictvím expozice FutureCity se také budou moci zájemci podívat do Prahy blízké budoucnosti.

Druhý ročník se pořadatelé rozhodli uspořádat po úspěchu minulé akce. „Je tady jeden výrazný rozdíl, letos jsou lidé daleko více opatrní, kvůli covidu se bojí, aby nějaká opatření neznemožnila Comic-Con pořádat,“ porovnává Pavel Renčín. Podobnou opatrnost ale hlásí i pořadatelé dalších kulturních akcí.

Rozhovor s pořadatelem Pavlem Renčínem (zdroj: ČT24)