Klip týdne: Dropkick Murphys o Vánocích vzpomínají na ty, již už s nimi nejsou

Jeden vánoční song si v těchto časech střihli i irsko-američtí Dropkick Murphys. Avšak na rozdíl od předchozí Season's Upon Us, která je typickou sváteční skladbou, to tentokrát pojali trochu jinak. I Wish You Were Here je totiž vzpomínkou na ty, kteří už s nimi nejsou.

Vánoce jsou – nebo by alespoň měly být – svátky klidu a pohody, časem stráveným s těmi nejbližšími. Ne vždy se to ale podaří. Spousta z nich tento rok již k vánočnímu stolu nezasedla. A právě na ty vzpomínají ve své novince bostonští celtic-punkeři Dropkick Murphys. 

Nostalgickou baladu doprovází bez zbytečného patosu černobílý vizuál zachycující zpěváka Ala Barra, procházejícího hřbitovem, jehož střídají prostřihy záběrů jednotlivých členů kapely se záběry z rodinných videoarchivů s těmi, kteří jsou s nimi už jen ve vzpomínkách. 

Skladba společně s coverem vánočního songu Christmas (Baby Please Come Home) vyšla samostatně na dvojici limitovaných flexi disků nebo v digitální podobě. Kapela, jež naposledy vydala 11 Short Stories of Pain & Glory v roce 2017, chystá vydání další studiovky na příští rok. Ani jeden ze singlů se na ní však neobjeví. 

Dropkick Murphys je irsko-americká kapela hrající především celtic punk, jež vznikla v Quincy (Massachusetts) v USA. Poprvé spolu hrají v suterénu kamarádova holičství směs tradičního folk rocku a punk rocku, což je subžánr známý jako celtic punk. Nechali se ovlivnit skupinami Stiff Little Fingers, The Pogues, The Clash, Thin Lizzy, The Dubliners a Swingin' Utters.
Název kapely se samovolně vytvořil během jejich non-stop turné po celém světě a jejich slavných víkendových přehlídek na Den svatého Patrika konajících se v oblasti kolem Bostonu. Dropkick Murphys jsou známí podporou odborů a dělnické třídy. Skupina také podporuje Boston Red Sox, Boston Bruins a Boston Celtics. V roce 2014 kapela vystoupila na českém hudebním festivalu Mighty Sounds v Táboře. 1. 2. 2018 zahráli v Malé sportovní hale na Výstavišti v Praze.

Diskografie: 
Do or Die (1998)
The Gang's All Here (1999)
Sing Loud, Sing Proud! (2001)
Blackout (2003)
The Warrior's Code (2005)
The Meanest of Times (2007)
Going Out in Style (2011)
Signed and Sealed in Blood (2013)
11 Short Stories of Pain & Glory (2017)

Zdroj: Wikipedia

Dropkick Murphys
Zdroj: ČT24/FB Dropkick Murphys