Tata Bojs jsou na novém albu jedničky i nuly

Tata Bojs vydávají album Jedna nula (foto: Salim Issa) (zdroj: ČT24)

Kapela Tata Bojs vydala v pořadí desátou studiovou nahrávku. Jubileum se promítlo i do názvu desky – Jedna nula. Významů má ale více. Mimo jiné potvrzuje digitální hravost „Tatáčů“ a jejich zájem o pokrok a jeho vliv na to, „co je lidské“.

Název Jedna nula odráží podle bubeníka a zpěváka Milana Caise symboliku kontrastu, která je přítomná v textu i hudbě. „Číslice nula a jedna jdou sice v číselné řadě hned po sobě, ale v podstatě nula tu představuje ‚nic' a jedna ‚něco', což je skrytý odkaz na některé úryvky textů, například v písních Velký třesk, Vlasní brácha nebo Minoritní,“ upřesňuje. 

Název neopomíjí ani přímý odkaz k binární soustavě a zprostředkovaně k digitalizaci, která ovlivňuje naše životy čím dál více. Zároveň ale své desáté řadové album Tata Bojs částečně nahráli na baskytaru, se kterou druhý kmenový člen Mardoša před více než třiceti lety kapelu spoluzakládal. „V určitých momentech je nenahraditelná, bez ní by byl sound prostě divný,“ nepochybuje Cais.

Navlas stejný brácha

Obal, na němž jsou členové kapely (tedy také Dušan Neuwerth, Vláďa Bár a Jiří Hradil) trojrozměrně nascanovaní, se inspiroval skladbou o genetickém inženýrství a prý také samotě.

„Fascinuje nás a zároveň mu nerozumíme,“ přiznává Mardoša, „líbila se mi představa, že z jakékoliv části člověka se dá získat genetická informace o celém člověku.“ V případě písně Vlasní brácha je tou částí, jak její název napovídá, vlas.

Na „jedničky a nuly“ se Tata Bojs nechali převést pomocí pracovníků z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky. „Na 3D tiskárně jsme vytiskli své malé dvojníky. Trochu jako měl pan Tau,“ dodává Cais. 

Koncerty pro Jeho Veličenstvo i živé publikum

Nové technologie využívají „Tatáči“ i při natáčení současných koncertů, vznikají 360stupňová videa. „Měla by to být přímá interakce s divákem, který bude sám a bude mít (speciální) brýle. To není pro masy, ale jen pro toho jednoho. Nazvali jsme si ho ‚Jeho Veličenstvo‘ a jemu budeme hrát,“ vysvětluje Cais. 

Mimo virtuální prostor by Tata Bojs novinky chtěli zahrát při turné, které bude mít v souladu s desátým albem deset zastávek. Začít by mělo 5. února v Brně, výpravnou show a křest chystají hudebníci na závěrečné vystoupení 31. března v pražském O2 universu.