Klip týdne: Je lidstvo odsouzeno k zániku? Gojira a její návrat na Planetu opic

S novinkou v podobě skladby Another World přišli tento týden francouzští progresivci Gojira. Nejen že jde o první originální materiál, jejž jedna z nejuznávanějších kapel současnosti vydala od posledního vyhlášeného alba Magma v roce 2016, ale skladbu navíc podpořila animovaným videoklipem ve stylu Planety opic.

„Představujeme naši novou skladbu ,Jiný svět‘ s velkým nadšením. Ferdinand Magellan (Fernão de Magalhães, portugalský mořeplavec, pozn. autora) jednou řekl: ,S železnou vůlí se pustíme do toho nejodvážnějšího ze všech snažení, setkat se s temnou budoucností beze strachu a dobýt neznámé.‘ Je odsouzeno lidstvo, nebo přežijeme hněv přírody?“ komentoval novinku frontman Joe Duplantie.

Animované hudební video z „jiného světa“ se může pochlubit zcela odlišným vizuálním přístupem než kterékoli z předchozích videí skupiny. Navíc použití jasných zářivých barev v kontrastu s temnými texty Gojiry je pro skupinu něco zcela nového a jiného, než na co byli doposud její fanoušci zvyklí.

Autory vizuálu jsou Maxime Tiberhgien a Sylvain Favre, kteří společně pracovali na krátkém filmu After The Collapse, jenž se nese v podobně apokalyptickém duchu.  

Za dosud poslední album Magma si Gojira vysloužila svou vůbec první nominaci na cenu Grammy, a to hned ve dvou kategoriích – Nejlepší metalový výkon (za skladbu Silvera) a Nejlepší rockové album.

V roce 2018 frontman Joseph Duplantier v rozhovoru pro Metal Injection prozradil, že skupina začala pracovat na novém materiálu téměř před třemi lety. „Obvykle píšeme 12 písní, nahráváme 12 písní a vydáváme 12 písní,“ řekl. „Teď to vypadá, že napíšeme 100 písní. Je to jiný přístup a je to zábava. Máme nové touhy a nový způsob, jak věci dělat. Věřím, že to bude úžasné. Cítím, že to bude opravdu vzrušující – alespoň pro nás. Nevím, co si o tom budou myslet ostatní,“ prozradil a dodal, že na nadcházejícím albu hodlají prozkoumat nová území. 

„Chci se vrátit k některým starším vlivům, které máme. Vždy jsme nebyli death metalovou kapelou. Předtím jsem byl fanouškem Dire Straits nebo Michaela Jacksona.“

Gojira je francouzská progresivní death metalová kapela z Bayonne. Původní název Godzilla z roku 1996 změnili na jméno Gojira v roce 2001. Vydali šest studiových alb a tři živá DVD. Kapela je známá pro své texty týkající se životního prostředí. Gojira obdržela Grammy nominaci za nejlepší rockové album za své poslední album Magma a nejlepší metalový počin za singl Silvera. Jednotliví členové mají též mnoho vedlejších projektů. Frontman Joe Duplantier nahrál s kapelou Cavalera Conspiracy jako basista album Inflikted (2008). Spolu se svým bratrem též vytvořili v roce 1998 avantgardní metalovou kapelu s názvem Empalot. Kromě dema vydali dvě alba. 
Zvuk Gojiry není snadné klasifikovat, splývá zde několik stylů – technický death metal, progresivní metal, groove metal a thrash metal. Gojira byla ovlivněna heavy metalem – umělci jako Slayer, Sepultura, Death, Morbid Angel, Meshuggah, Tool, Metallica, Pantera a Neurosis. Gojira hraje technický a rytmický heavy metal s přesnými bubny, neobvyklými rytmickými vzorci. Je také známá začleněním texturovaných atmosférických prvků a instrumentálních skladeb. Písně Gojiry mají progresivní a neobvyklé písňové struktury. Vokální styl je rozmanitý, od křiklavého stylu a growlingu až k čistému zpěvu. Death metal spolu s čistými vokály jsou smíchány k vytvoření agresivního, ale melodického efektu.
Texty Gojiry řeší témata života, smrti, znovuzrození, duchovnosti a přírody. Zejména jejich album From Mars to Sirius z roku 2005 je koncept řešící problémy v oblasti životního prostředí, jakož i širší témata života, smrti a znovuzrození.
Členové kapely vyrostli v Bayonne, městě na jihozápadním pobřeží Francie. Okolní malebná krajina a členité pobřeží inspirovaly zájem kapely o přírodu. Gojira se snaží texty šířit své duchovní přesvědčení a obavy o životní prostředí. Kapela rovněž spolupracuje se Sea Shepherd Conservation Society na ochranu mořských živočichů, zejména delfínů, velryb a žraloků. Kromě toho Gojira pracuje na Sea Shepherd EP se známými hudebníky z metalové scény, včetně Devina Townsenda. Veškerý výtěžek z projektu půjde na organizaci, i když od června 2016 je současný stav tohoto projektu neznámý.

Členové: 
Joe Duplantier − vokály, rytmická kytara
Mario Duplantier − bubny, perkuse
Christian Andreu − hlavní kytara
Jean-Michel Labadie − basa

Diskografie: 
Terra Incognita (2001)
The Link (2003)
From Mars to Sirius (2005)
The Way of All Flesh (2008)
L'Enfant Sauvage (2012)
Magma (2016)

Zdroj: Wikipedia

Gojira
Zdroj: ČT24/Facebook Gojiry