Klip týdne: Marilyn Manson v chaosu

Titulní skladbu ze svého nového chystaného alba We Are Chaos představil tento týden kontroverzní americký rocker Marilyn Manson. Jedenácté studiové album má vyjít 11. září.

Koncept nového alba Manson představil již v loňském roce při rozhovoru pro časopis Revolver. „Je to něco jako muzeum voskových figurín z mých myšlenek, studie komory hrůzy v mé hlavě,“ pronesl tehdy. We Are Chaos bude obsahovat celkem deset skladeb a vyjde na začátku září pod hlavičkou Loma Vista. 

„Když teď We Are Chaos poslouchám, vypadá to, jako by to bylo právě včera, jako by se svět opakoval. Takže se zdá, jako bychom ty příběhy psali právě dnes,“ uvedl zpěvák ve svém prohlášení. 

A pokračuje: „Abych nahrál tento záznam, musel jsem říct sám sobě: ,Potlač v sobě svého blázna, ušij na sebe oblek. A zkus předstírat, že nejsi zvíře.‘ Ale věděl jsem, že lidstvo je ze všech nejhorší. Milosrdenství je jako vražda. Slzy jsou největším exportem lidského těla.“

„Existuje určitě strana A a strana B v tradičním smyslu. Ale stejně jako LP – je to plochý kruh a je na posluchači, aby dal poslední kousek skládačky do obrazu písní.“ Výrazné video k titulní skladbě je dílem režiséra Matta Mahurina, který je zároveň autorem fotografií, z nichž posléze tvořil animaci. Přebal alba pak maloval sám Manson. Obraz pojmenoval Nekonečná temnota.

Brian Hugh Warner (* 5. ledna 1969, Canton, Ohio, USA) je zakladatel a zpěvák skupiny Marilyn Manson & the Spooky Kids, později známé už jen jako Marilyn Manson. Jméno Marilyn Manson používá jako svůj pseudonym. Pseudonym je odvozen ze jmen filmové hvězdy Marilyn Monroe a známého zločince Charlese Mansona. Byl redaktorem floridského hudebního časopisu. Objevil ho hudebník Trent Reznor.
Přestože je jeho osoba vnímána spíše pod přízvisky provokatér, antikrist či rockový exhibicionista, je ve skutečnosti spíše intelektuálem. Již při studiích přísné křesťanské školy se projevoval jako vysoce inteligentní outsider, což dokázal i v dokumentu Michaela Moora Bowling For Columbine, kde kritizuje současnou americkou společnost. Kontext, ve kterém Moore s Mansonem interview natáčel, se točil o jeho údajném „zhoubném vlivu“ na americkou mládež – krátce po masakru na Columbine High School hledala americká společnost a média příčinu této tragédie a mj. zpytovala, kdo děti a mládež „kazí“ do takové míry, že jsou schopny zabíjet. Krom témat jako násilí v televizi a filmu padla vina také na Mansona. On sám se svojí kapelou se tak po několik týdnů stal cílem očerňovací kampaně.
Svým postojem (a to jak svým vzezřením, tak svými názory) manifestuje proti prolhanosti a bigotnosti médií. Chce, dle svých slov, dělat nebezpečné, zvrhlé, umění. Chce zachycovat lidské strachy přelomu století. Jeho image je považováno za jejich zosobnění.
Vedle zpěvu se věnuje i malování. Je známý jako autor ponurých a bizarních obrazů malovaných akvarelovými barvami. Podle umělce, v autobiografii nazvané The „Long Hard Road out of Hell“, je německo-polského původu (z otcovy strany). Je také majitelem firmy, vyrábějící absinth. Její název je „Mansinthe“. Podle všeho se mu prodej tohoto alkoholického nápoje velice daří.
Rok byl ženatý s burleskní herečkou Ditou Von Teese.

Zdroj: Wikipedia

Marilyn Manson v klipu God's Gonna Cut You Down
Zdroj: ČT24/rollingstone.com