Ain't No Sunshine. Zemřel Bill Withers

Zemřel americký soulový zpěvák a hudebník Bill Withers, bylo mu 81 let. K jeho největším hitům patří písně Ain't No Sunshine, Lean On Me nebo Use Me.

Server BBC s odvoláním na zpěvákovu rodinu uvedl, že Withers zemřel na srdeční komplikace v pondělí v Los Angeles. Jeho příbuzní ho v prohlášení označili za „samotářského muže, jehož srdce bylo poháněno spojením se světem“ a který „mluvil k lidem upřímně a spojoval je“.

Withers se dal do služeb amerického námořnictva, víc než na palubu vojenské lodi ho to ale táhlo na pódium. Přesto svůj první singl nahrál až ve třiceti letech.

Aby mohl dělat hudbu, z armády odešel. Zpočátku se protloukal v jiných profesích, nahrával dema za své vlastní peníze a vystupoval po nocích v klubech. Pak se ale jeho písně dostaly do správných rukou a dostal nabídku natočit své první album. Vyšlo v roce 1971 – a obsahovalo jeden z jeho největších hitů Ain't No Sunshine

Následovaly další songy, pro které se stal nezapomenutelným: Lean On MeLovely DayUse Me nebo Just The Two Of Us, kterou si vypůjčil později rapper Eminem do své skladby 97' Bonnie & Clyde. K Withersově vlivu se hlásí i třeba Lenny Kravitz. „Váš hlas, písně a projev nám dávaly lásku, naději a sílu. Moje duše bude vždycky plná vaší hudby,“ vyznal se z obdivu k Withersovi v reakci na jeho úmrtí.

Lean on Me zněla při inauguracích prezidentů Billa Clintona a Baracka Obamy. A během aktuální pandemie koronaviru slouží jako poselství naděje a solidarity. Spolu s Ain't No Sunshine se dostala na seznam 500 nejlepších písní všech dob časopisu Rolling Stone.

Withersovi jeho tvorba vynesla tři Grammy za nejlepší R&B písně. Přes veškerý úspěch se v roce 1985 rozhodl z hudební branže stáhnout. Jeho poslední nahrávkou tak zůstává album Watching You Watching Me z poloviny osmdesátých let. Jeho příběh shrnul v roce 2009 dokument Still Bill.