Klip týdne: Ghostemanova temná vize postapokalyptického světa

Temné, surrealistické video představil tento týden americký rapper Ghostemane. Skladba Bonesaw pochází z jeho posledního alba N / O / I / S / E, vydaného v loňském roce.

Animovaný dvouminutový vizuál, představující mlhavou vizi postapokalyptické budoucnosti, v němž několik zbývajících lidí zoufale přežívá ve zbytku syrového a hnijícího světa, je dílem režiséra Nicka Cinelliho. Inspirací byl Ghostemanovi karnevalový zvyk Laufaria, který se koná ve slovinském Čerkně. 

Ten pramení z pohanských rituálů a začíná vždy první neděli po Novém roce. Skupina 25 členů je v něm oděna do dřevěných masek, přičemž jedna je vyrobena z kůže. Každá z postav má svá symbolická jména jako Břečťan, Sláma či Smrk a nejčastěji se objevují v párech. Obřad trvá několik týdnů a vrcholí soudem, jenž zaznamenává vše, co se v uplynulém roce ve městě odehrálo, a symbolickým zabitím Pusta (hlavní masky). Tehdy je zima vyhnána a může přijít jaro. 

Ghostemane je svými temnými vizuály proslulý. V jeho většinou černobílých klipech se nejčastějí objevují animované postavičky jako Mickey Mouse nebo Betty Boop, které ve spojení s temnou hudbou dostávají až hororový nádech. Jeho nejúspěšnější hit Mercury má od svého vydání na YouTube téměř 198 milionů zhlédnutí.

Jeho tvorba je netradičním mixem hip hopu a metalu, charakteristická masivními beaty a ostrými kytarovými riffy. „Myslím, že hranice mezi žánry se dnes ztrácejí. Umělci i posluchači jsou otevřenější a díky tomu vzniká něco nového,“ říká interpret, jež svou inspiraci čerpá především v okultismu. Naživo se příští rok představí i v pražském Foru Karlín, kam zavítá v rámci svého evropského turné.

Eric Whitney (*15. dubna 1991 West Palm Beach, Florida) je americký rapper a hudební producent, známý spíše pod pseudonymem Ghostemane. Pochází z Lake Worth ve státě Florida.
Je znám svou tvorbou, ve které spojuje prvky rapu a metalu. Jeho hudební styl charakterizují písně jako Hades, John Dee, Venom či Kybalion. Byl také členem skupin jako Schemaposse, Seven Serpents a Nemesis. 
Hudbě se věnoval již od 12 let, kdy začal objevovat první, především metalové kapely. Jako čtrnáctiletý začal dělat kytarové covery známých písní. V pozdějším věku se začal více zajímat o alternativní žánry, především hardcore, a začal hrát s několika kapelami. Při studiu na vysoké škole si uvědomil, že by se raději věnoval hudbě a v roce 2014 začal skládat první rapové skladby pod uměleckým jménem Ghostemane.
Je studentem fyziky a astrofyziky, jeho otec byl lékař. Při své tvorbě čerpá nejčastěji z okultismu, o který se zajímá, ale i seriózních věd. Jeho oblíbencem je například matematik, astronom a astrolog John Dee.

Zdroj: Wikipedia

Ghostemane
Zdroj: ČT24/Twitter