Klip týdne: Wohnout zkouší účinky Mandragory

Hutný kytarový riff a kouzla režiséra Michala Skořepy – tak vypadá novinka kapely Wohnout ke skladbě Mandragora. Ta pochází z aktuální desky Miss maringotka, ke které od listopadu vyráží na turné.

„Řekl jsem si, že napočtvrté bychom po těch úletech měli udělat nějaký normální klip. Takže jsem řekl Aničce a Mtymu (Martin ,Mty‘ Šafus a Anna Heribanová), kteří hráli bezdomovce v Bídě s nouzí a jsou oba animátoři, aby mi pomohli a udělali ho ještě normálnější,“ přibližuje  vznik dalšího klipu režisér Michal Skořepa.

„Mty je můj dvorní speciální efektář, klipů jsme už udělali určitě přes dvacet. Efektoval i klip Depardieu. A tady se fakt vyřádil,“ komentuje Skořepa.

„Už kolikrát jsem do klipů Michalovi nějaké 3Dčko nutil, ale až když si vymyslel, že chce v klipu levitující celer s fousama, přišla moje chvíle,“ připojuje svůj komentář Martin Šafus a jeho kolegyně Anna Heribanová ještě doplňuje: „Moje práce na klipu byla blesková záležitost. Animovala jsem blesky skoro tři dny.“

Videoklip se točil již v červnu a jeho následná postprodukce trvala tři měsíce. Hlavní role v něm ztvárnila celá kapela. 

Wohnout je česká hudební skupina. Tvoří ji bratrská dvojice Jana a Matěje Homolových (oba kytara a zpěv), baskytarista Jiří Zemánek a bubeník Zdeněk (Fenek) Steiner.

Skupina vznikla v roce 1996, ale do širšího povědomí se dostala v roce 1998, kdy dělala předkapelu při turné skupiny Lucie, Žlutého psa a americké The Offspring v Praze. Ve stejném roce podepsala skupina smlouvu u Sony Music/Bonton a vydala první desku CunDaLla. Následovala alba Zlý noty na večeři (2000), Pedro se vrací (2002), Rande s panem Bendou (2004) a výběr rarit, které se na řadová alba nedostaly, Nevydáno (2005). V roce 2006 na podzim vydala skupina Wohnout své páté studiové album s názvem Polib si dědu, na kterém hostují i členové finské skupiny Waltari. Toto album je zajímavé tím, že nebylo natočeno v klasickém hudebním studiu, ale na samotě u lesa, v bývalém statku, předělaném na pension.

Skupina oslavila v listopadu 2006 koncertem v Průmyslovém paláci na pražském výstavišti svou desetiletou existenci a zároveň pokřtila své album. Na tomto koncertě účinkovali jako hosté například skupiny Tři sestry, Vypsaná fiXa, Divokej Bill a další. V roce 2007 vydala kapela live album, které se jmenuje Živáček. Na tomto koncertu křtili album Polib si dědu (2006). V roce 2011 vydala skupina CD s názvem Našim klientům. K tomuto CD v roce 2013 vydala DVD Elektronická slepice. Toto DVD dokumentuje nahrávání CD Našim klientům. DVD Bylo nahráno Olegem Homolou (otec Matěje a Honzy Homolových). V roce 2014 skupina vydala desku s názvem Laskonky a Kremrole. V roce 2015 a 2017 vystoupila kapela na rumunském festivalu Banát.

Diskografie: 
1999 – Cundalla
2000 – Zlý noty na večeři
2002 – Pedro se vrací
2004 – Rande s panem Bendou
2006 – Polib si dědu
2007 – Živáček-live
2009 – Karton veverek
2011 – Našim klientům
2014 – Laskonky a kremrole
2016 – Sladkých dvacet na Vyžlovce-Live
2018 – Miss maringotka

Zdroj: Wikipedia

Wohnout
Zdroj: Carpe Diem