Klip týdne: Clawfinger vyráží do boje proti fake news

Tear You Down je název skladby, kterou po dvou letech vypustili do světa švédští crossoveroví veteráni Clawfinger. Z několikaleté hibernace je probralo současné politické dění.

„Současná politická situace je opravdu… zajímavá. Vnímaný pocit je v dnešní společnosti důležitější než fakta. Používání překroucených skutečností sloužící k vyděsení lidí se stalo každodenní událostí bez ohledu na příčinu,“ uvádí kapela, co ji donutilo k odebrání se do studia. 

Tear You Down je totiž teprve druhou skladbou, kterou vydala po dvou letech od posledního singlu Save Our Souls, když před šesti lety oznámila ukončení činnosti. 

Během několikaleté přestávky se členové Clawfinger údajně starali o své rodiny a sem tam se objevili na pódiu při ojedinělých vystoupeních, většinou na evropských festivalech, mimo jiné i v České republice na festivalu Brutal Assault nebo brněnském Čarodějálesu v roce 2017. 

Clawfinger je rap metalová skupina ze Švédska a jedna z prvních, které začaly hrát tento hudební žánr. Jsou známí pro svou agresivní, ale melodickou muziku a témata dotýkající se politiky a antirasismu.
Kořeny kapely sahají až k létu 1989, kdy se v nemocnici Rosegrove poblíž Stockholmu potkali Zak Tell a Jocke Skog, když spolu pracovali. V roce 1990 se k nim přidal norský kytarista Bård Torstensen a Erlend Ottem. Tato čtyřka si brzy uvědomila své společné zájmy v muzice. Bård a Erlend předtím již hráli v kapele, která se jmenovala Theo, v jejich rodném městě Arendal v Norsku. Investovali svůj volný čas do zkoumání světa hudby, skládali a psali songy, dokud se z nich nestala kapela.
Clawfinger získali mnoho ocenění včetně dvou Grammy na domácím švédském udělování cen Grammy v roce 1994 za nejlepší hardrockovou kapelu a nejlepší hudební videoklip. Po turné se vrátili zpět do studia k nahrávání druhého alba Use Your Brain. Po vydání svého druhého alba se opět vydali na turné, například na Monsters of Rock Festival v Brazílii.
24. srpna 2013 skupina na své facebookové stránce oznámila rozpuštění kapely. Od té doby vystupuje pouze výjimečně, v roce 2017 zavítala též do ČR v rámci festivalu Brutal Assault. Poslední studiové album vydala v roce 2007. Od té doby vydala pouze dva singly: Save Our Souls (2017) a Tear You Down (2019).

Členové: 
Zak Tell – zpěv (1989–dosud)
Jocke Skog – klávesy, vokály (1989–dosud)
Bård Torstensen – kytara (1989–dosud)
André Skaug – baskytara (1992–dosud)
Micke Dahlén – bicí (2008–dosud)

Diskografie:
Deaf Dumb Blind – (21. dubna, 1993)
Use Your Brain – (1995)
Clawfinger – (29. září, 1997)
A Whole Lot of Nothing – (23. července, 2001)
Zeros & Heroes – (26. května, 2003)
Hate Yourself with Style – (18. listopadu, 2005)
Life Will Kill You – (27. července, 2007)

Zdroj: Wikipedia

Clawfinger
Zdroj: ČT24/Facebook