Návštěva naposled. Dagmar Havlová se loučí s vinohradským divadlem rolí staré dámy

Události v kultuře: Dagmar Havlová se loučí s Divadlem na Vinohradech (zdroj: ČT24)

Dagmar Havlová se loučí s Divadlem na Vinohradech. Poslední její rolí je ta titulní v Dürenmattově Návštěvě staré dámy v režii ředitele Národního divadla Jana Buriana. Hereckým partnerem Dagmar Havlové je šéf vinohradské scény Tomáš Töpfer.

Příběhem o návratu bohaté vdovy do rodného města, kde se chce pomstít za dávné příkoří, příběhem o nenávisti, pomstě a spravedlnosti se loučí Dagmar Havlová se scénou, kde hrála desítky let. Zahrát si Claire Zachanassianovou v Návštěvě staré dámy chtěla na závěr kariéry ona sama.

„Prošla si mnoha stíny, proto se stala krutou, chce se pomstít. Ale když se vrátí do míst, kde prožila také mnoho krásného, tak váhá,“ míní představitelka staré dámy. Podle ředitele vinohradského divadla je Návštěva staré dámy vždy aktuální. „Je to tak široké téma, ze kterého se dá akcentovat v každé době něco jiného a pokaždé je ta hra smrtelně aktuální,“ podotkl.

Za těžkou křivdu z mládí netrestá ona stará dáma jenom svého bývalého milence, ale za peníze si kupuje i svědomí všech obyvatel městečka. „Svou duši ztrácejí ti, co mlčí, svou duši ztrácejí ti, co zlu nebrání, svou duši ztrácejí i ti, co si drží odstup a o všem vtipkují,“ ozřejmil podtext Dürenamttova dramatu režisér Burian.

Role Soni Červené i Jiřiny Jiráskové

Stará dáma je role, ve které od roku 1959 v Praze vystoupilo dosud 27 hereček – poprvé připadla Jaroslavě Adamové, po ní například Antonii Hegerlíkové, Soně Červené, Jiřině Bohdalové a přímo na Vinohradech i Jiřině Jiráskové.

Dagmar Havlová má v novém nastudování po svém boku ředitele vinohradského divadla Tomáše Töpfera v roli dávného Claiřina milence a nynějšího terče její zloby Illa. Profesi moderátora za roli bulvárního reportéra potom vyměnili ve Staré dámě Daniela Písařovicová a Jakub Železný.

Jak Dagmar Havlová podotkla, odchází z vinohradské scény po rovných 40 letech – byť čtvrtinu té doby absentovala kvůli státnickým povinnostem. „Myslím, že už nastal čas v nejlepším odejít,“ míní bývalá první dáma. K významným jejím rolím patřily v posledních letech vedle právě premiérované staré dámy také Marie Stuartovna nebo kněžna Raněvská z Višňového sadu.