Klip týdne: Starset a jejich Manifest z dystopického světa

Jeden z možných dystopických světů představili tento týden američtí rockeři Starset. Skladba Manifest je ukázkou z chystaného třetího alba kapely s názvem Divisions, které vyjde 13. září.

Starset založil v roce 2013 zpěvák Downplay Dustin Bates, který je také hlavním zpěvákem, skladatelem a klávesistou skupiny. Bates se o astronomii začal zajímat při studiích na univerzitě v Ohiu. Absolvoval výzkum pro americké letectvo a vyučoval také na Mezinárodní vesmírné univerzitě (ISU).

ISU je neziskovou interdisciplinární univerzitou založenou v roce 1987, věnující se objevování, výzkumu a vývoji průzkumu vesmíru pro mírové účely prostřednictvím mezinárodních a multidisciplinárních vzdělávacích a výzkumných programů.

Bates vytvořil smyšlený příběh pro skupinu, která tvoří tematický základ jejich hudby a multimédií. V pozadí byl Starset vytvořen jako součást iniciativy veřejného dosahu společnosti Starset Society. Cílem Společnosti bylo upozornit veřejnost na obsah „Poselství“, které společnost získala z tajemného signálu z vesmíru. 

Třetí album Starsetu Divisions je soundtrackem k další kapitole jejich zastřešujícího příběhu – jednoho z dystopických budoucích světů rozděleného technologií, která rozpoutala válku proti lidskému vědomí. Videoklip ke skladbě Manifest je tak prvním střípkem skládačky alternativní budoucnosti. Režisérem vizuálu je Andrew Donoho. 

A jak to celé začalo?

Scénář je následující: 1. ledna 2013 bylo přijato poselství z vysílání ze souhvězdí Ophiuchus z roku 2047, předpovídající konec lidstva. Toto poselství obsahovalo i návod, jak se tomuto krutému osudu vyhnout. Zpráva byla doručena Dr. Astonovi Wisemu, vedoucímu tajemné společnosti Starset Society. Ta zahájila řetězovou reakci násilí. Vše vyústilo v tvorbu čtyřčlenné art-metalové kapely, jejímž úkolem je předat nemilou zprávu masám.

Zažít tento jedinečný projekt naživo mají nyní i čeští fanoušci. Kapela totiž vystoupí 25. února 2020 v rámci svého světového turné v pražském Rock Café. 

Starset je americká rocková skupina z Columbusu v Ohiu založená Dustinem Batesem v roce 2013. Své debutové album Transmissions vydala v roce 2014 a její druhé album Vessels vyšlo 20. ledna 2017.
Kapela dosáhla úspěchu v rozšiřování myšlenek svých koncepčních alb prostřednictvím sociálních médií a YouTube. Jejich singl My Deamons získal na YouTube přes 280 milionů zhlédnutí  a jejich komerčně nejúspěšnější píseň Monster dosáhla v květnu 2017 vrcholu v žebříčku Billboard US Mainstream Rock Songs.
Mezi umělce, jež nejvíc ovlivnili jejich tvorbu, kapela jmenuje například Hanse Zimmera, Nine Inch Nails, 30 Second To Mars, Deftones, Linkin Park nebo Breaking Benjamin.

Členové: 
Dustin Bates – hlavní vokály
Ron DeChant – basová kytara
Brock Richards – vedoucí kytara, doprovodné vokály
Adam Gilbert – bicí, perkuse, doprovodné vokály

Diskografie:
Transmissions (2014)
Vessels (2017)
Divisions (září 2019)

Zdroj: Wikipedia

Starset
Zdroj: ČT24/Altpress.com/Steve Gullick