Hity nejsou relikvie. Sting si upravil My Songs

Sting vydal My Songs (zdroj: ČT24)

Britský zpěvák Sting se ohlíží za svojí více než čtyřicetiletou kariérou. Fanoušci mohou bilancovat s ním při poslechu výběrového alba, na němž shromáždil své nejznámější skladby v nových úpravách. Desku My Songs představuje i na stejnojmenném turné.

Ve výběru nechybí třeba Roxanne, skladba, která před více než čtyřmi dekádami Stinga proslavila. Nazpíval ji ještě s kapelou The Police. V roce 2006 zařadil časopis Rolling Stone Roxanne mezi nejlepší písně všech dob a do síně slávy ji připsala i americká akademie, která uděluje ceny Grammy.

Mezi nejvýznamnější nahrávky hudební historie se skladba dostala v původní verzi ze sedmdesátých let, podle Stinga je ale nové aranžmá lepší. „Mám jiný hlas, silnější. A také styl, jakým se dnes nahrávají bubny, je úplně jiný než ten ze sedmdesátých nebo osmdesátých let,“ upřesnil coby host show Jimmyho Fallona.  

Na album My Songs vybral Sting celkem patnáct svých hitů. Mimo jiné i třeba Desert Rose, Englishman in New York nebo Shape of My Heart.

„Někteří lidé si myslí, že nahrávka je nějaká relikvie, muzejní exponát. Ale pro mě představuje jen začátek vztahu k určité skladbě. Zpívám tyhle písně déle než třicet let. Minimálně některé z nich. Znám je dokonale. A pokaždé v nich nacházím něco nového,“ vysvětlil Sting, proč se rozhodl pro předělávky písní, které jeho fanoušci znají mnohdy stejně dobře jako on.  

Nové verze starých hitů může publikum slyšet naživo v Chicagu, Vídni, Taosu nebo Stockholmu, kam Stinga zavede jeho turné. Osobně je představí také 12. července ve Slavkově u Brna a na konci června se staví také v Bratislavě.