Recenze: Takhle se paří „pa ruski“! Kontroverzní Little Big se toho nebojí

Středeční večer patřil především zábavě a tanci. Do Prahy totiž zavítala v současnosti čím dál tím populárnější ruská formace Little Big. Parta recesistů, která se nezastaví opravdu před ničím a nikdo a nic jí není svaté, vtrhla na elektronickou scénu jako povodeň, a rozvířila tak stojaté taneční vody. Do hlavního města zavítala v rámci turné k dvojici posledních alb Antipositive, Pt. 1 a 2.

O raketově rostoucí popularitě ruských Little Big svědčí už jen to, že po předchozích koncertech v české kotlině se od Stormu přes Roxy podařilo vyprodat nejprve Lucernu a poté i halu v pražských Holešovicích, kam byl pro velký zájem koncert přesunut. Nutno podotknout, že k nelibosti některých fanoušků.

Holešovická hala sice skýtá větší prostory, ovšem do komfortnosti některých modernějších kolegyň má bohužel hodně daleko. Alespoň částečnou kompenzací a zpestřením byly venkovní stánky, díky nimž návštěvníci čekající ve frontách mohli uhasit žízeň a nečekat tak na to, až se dostanou k barům uvnitř.

Pokud jste se s výběrem místa smířili a přišli si koncert především užít, měli jste vyhráno. Prostory Malé sportovní haly se začaly zaplňovat kolem osmé hodiny večerní, a jelikož koncert začal se zpožděním, nepřišli o nic ani ti nejposlednější z opozdilců. Do hodiny již byla hala natřískaná k prasknutí a posunout se jen o metr byl téměř nadlidský výkon. Kdo zabral slušnýho fleka, měl zkrátka kliku.

Welcome to the Party Fucking Asshole

Úvodní set odstartovala řízná skladba prvního zástupce alba Antipositive ujišťující, že punk stále žije, na níž navázala To Party, aby bylo všem jasné, kde že to jsou.  Od mrtvého jednorožce přes antipozitivitu a skladbu opěvující slavný samopal ruské výroby jste se zvolna přehoupli k prvnímu vrcholu věčera, jímž byla skladba Rave on, a teplota v sále začala povážlivě stoupat k pekelným hodnotám. Potili se nejen fanoušci, ale i podlahy a zdi. 

Svižné tempo koncertu se čtveřici hudebníků dařilo udržovat po celou dobu, už jen díky umně seskládanému setlistu, jenž byl sestaven ze samých tanečních pecek napříč celou jejich tvorbou. Zpomalit se podařilo pouze při skladbě Love si Dead, která byla jakýmsi pomyslným středem koncertu a při níž mohli zvolnit i tancem znavení návštěvníci.

Příjemnou vsuvkou a osvěžením bylo přizvání Tatarky. Hiphopová interpretka, jež je zároveň manželkou zpěváka Ilji Prusikina, spolu s kapelou odehrála jak společný song U Can Take, tak sólový Altyn z vlastní produkce. 

Druhou polovinu koncertu odstartovala Give Me Your Money. Skladba, v níž si v originále zahostoval extravagantní estonský rapper Tommy Cash, kterého na pódiu zdatně zastoupil Dj Sergej Makarov, rozpohybovala i dosud váhající či postávající návštěvníky, jichž bylo – přiznejme si – opravdu minimum.

Skibidi Raaaaaa-ta-ta-ta

Obrovsky populární Skibidi, jejíž taneční sestavu z povedeného vizuálu napodoboval celý svět, se pak postarala o synchronizovaný tanec nejen na pódiu, ale i pod ním. Svérázní Rusové ještě zapěli o tom, jaký je život mezi odpadky či každodenní alkoholová jízda.

Celý set uzavřela dvojice skladeb Lollybomb, věnovaná severokorejskému vůdci, a Big Dick, opěvující pro změnu mužské přednosti zpěváka Prusikina. Po neutichajícím řevu pak přišel na řadu přídavek v podobě songu Faradenza, na který se frontman i patřičně „ohákl“ přesně ve stylu vtipného videoklipu, a večer tak dosáhl svého vrcholu.

Cпасибо, до свидания!

Co říci závěrem? Byla to jízda! Kdo litoval, že se na pražský koncert nedostal, rozhodně si jej nenechte ujít na podzim v Brně nebo Ostravě. O co čtveřice hudebníků ochuzuje na okázalé pódiové videoprodukci a dechberoucích efektech, o to více vkládá energie do vystoupení. Dokázat bavit tancechtivé fanoušky bezmála dvě hodiny, to už chce poměrně slušnou dávku umu a komediálního talentu. A ten Little Big rozhodně mají! 

Setlist: Punk's Not Dead, To Party, Pump It, Dead Unicorn, Antipositive, Ak-47, Fucking Asshole, Rave On, Hateful Love, Voice of Hell, What a Fucking Day, Russian Hooligans, Love is Dead
U Can Take, Altyn (with Tatarka)
Give Me Your Money, Skibidi, Life in da Trash, Everyday I'm Drinking, Lollybomb, 
Big Dick
Encore: Faradenza

Little Big je ruská rave hudební skupina založená v roce 2013 v Petrohradu. Jejími zakládajícími členy byli Ilja Prusikin, Sergej Makarov alias Gokk, Sofija Tajurskaja, Olympija Ivleva a Anton Lissov.

Skupina svůj první singl Every Day I'm Drinking vydala 1. dubna 2013, v červenci kapela Little Big poprvé vystoupila jako předskokan jihoafrické formace Die Antwoord. V březnu 2014 vydali své debutové album With Russia From Love a v roce 2015 desku Funeral Rave. V roce 2016 zvítězila skupina ve výběru Berlin Music Video Awards hned ve dvou kategoriích s písněmi Big Dick a Give Me Your Money, na níž se podílel také extravagantní estonský rapper Tommy Cash.

Skupina proslula svými satirickými vizuály odkazujícími především na ruské národní stereotypy a popularizující ruskou folklórní hudbu a ruskou kulturu. Mimo klipů věnujících se národnostním stereotypům také skupina vytváří videa parodická a psychedelická, autorem veškeré videotvorby je Alina Pasok. Frontman prohlásil, že do klipů kapela nikterak neinvestuje.

Současní členové:
Ilja Prusikin
Sergej Makarov
Sofija Tajurskaja
Anton Lissov
Dřívější členové:
Olympija Ivleva

Zdroj: Wikipedia

Little Big
Zdroj: ČT24/Facebook Little Big