„Miluju tě, ale už mi fakt nepiš.“ Rozchody on-line rozebírá Terapie sdílením

Události v kultuře: Terapie sdílením (zdroj: ČT24)

Terapie sdílením patří mezi současné fenomény českých sociálních sítí. Za jeho vznikem stojí herečka Ester Geislerová a módní návrhářka Josefina Bakošová. Na společném účtu na Instagramu začaly zveřejňovat rozchodové věty, které jim posílají sami lidé. Vztahům ve zrychleném 21. století se nově věnuje i jejich divadelní přednáška.

Před rokem vystavily na Instagramu Esterajosefina několik vět, kterými se jistý muž rozešel s jejich kamarádkou. Toto malé gesto spustilo lavinu. Během následujících týdnů jim čtenáři začali posílat své rozchodové věty a dnes jich prý dorazí až několik desítek denně.

- Tak už si vyber, buď já, nebo fotbal.
- Promiň, musím fandit, hraje Slavia.

„Psaly nám potom slečny, že to na ně působilo terapeuticky, protože zjistily, že v tom nejsou samy, že takovou smůlu neměly jenom ony,“ říká o projektu Ester Geislerová. „Vztahy se odehrávají na displejích telefonů, schováváme se za ty displeje. My neznáme ten kontext, ale ukazujeme, jakou škálu taková komunikace může mít.“

- Ty mě máš rád jenom online.
- To je pravda.

„Mrazí mne z toho, že spolu lidé nedokážou mluvit z očí do očí. Některé věci ale klidně napíšou, schovají se za to, ale nejsou zodpovědní za to, co dělají,“ dodává Josefina Bakošová. Jejich profil v současnosti sleduje přes 200 tisíc lidí a celý projekt již vyšel také knižně.

- Tak já ti to teda řeknu no. Já tě miluju.
- Já tebe taky. Ale už mi fakt nepiš.

Kromě rozchodových frází jim ale začaly přicházet také prosby o radu. V tomto roce proto na úspěch Instagramu a knihy navázaly divadelní přednáškou Terapie sdílením, na které s nimi spolupracuje také párový terapeut Jan Vojtko. Podle něj je jedním z největších problémů současných vztahů rychlost, tedy potřeba mít všechno hned.