Hradům a zámkům chybí průvodci. Brigádníky shání i ty nejslavnější památky

Státním hradům a zámkům chybí průvodci (zdroj: ČT24)

Před startem letošní návštěvnické sezony chybí řadě státních hradů a zámků průvodci. Brigádníky v současnosti shání 16 památkových objektů, včetně těch nejslavnějších jako například Konopiště nebo Karlštejn. Kasteláni hledají především na letní měsíce nejen studenty, průvodcovská služba je podle nich vhodná také pro ženy na mateřské nebo důchodce.

Podle kastelána hradu Karlštejn se zájemci o pozici průvodce nemusí obávat příliš vysokých nároků. „Stačí, aby člověk velmi dobře ovládal český jazyk a pak alespoň jeden cizí jazyk. Vzdělání není důležité, všechno ostatní se pokusíme předat my,“ říká kastelán Lukáš Kunst.

Právě na Karlštejně aktuálně hledají 35 brigádníků. Na Konopišti by rádi rozšířili počet sezonních průvodců o tři. „Celkově máme v databázi zhruba 65 osob, ale pořád je to málo,“ říká vedoucí návštěvnického provozu na Konopišti Helena Nohejlová.

„Vysvětlujeme si to aktuální situací na trhu práce. Stejně jako řada jiných zaměstnavatelů se potýkáme s nedostatkem pracovní síly. Hodinová mzda, která vychází z tarifů stanovených státem, je v průměru 105 korun,“ říká mluvčí Národního památkového ústavu Jana Hartmanová.

Právě Národní památkový ústav pod titulem „Tak trochu jiná brigáda“ na svém webu zveřejňuje všechny nabídky volných míst.

„Průvodcovská služba je služba, která se datuje už do roku 1810, kdy u nás bylo otevřeno první hradní muzeum, a to už bylo s průvodcem. Takže je to vlastně kulturní tradice naší země,“ láká zájemce kastelán Lukáš Kunst.

Letošní návštěvnická sezona startuje naplno koncem března. Památkáři doufají, že nedostatek průvodců její začátek neohrozí.