Klip týdne: Devin Townsend vás vítá ve své Genesis

S novinkou z připravovaného alba Empath se tento týden představil kanadský  génius a mág Devin Townsend. Talentovaný hudebník si jako vlajkovou loď chystané novotiny vybral skladbu Genesis.

Skladba Genesis je vůbec prvním materiálem z chystaného alba, který Devin svým fanouškům představil. A jak sám uvedl, činí tak s velkou radostí a zároveň zdravou dávkou strachu, jelikož je vždycky velké dilema, kterou skladbu vybrat. „Nejde jen o to lidi vzrušit a navnadit, ale také poskytnout přesný přehled o projektu,“ říká k samotnému procesu výběru hudebník.

„Vzhledem k tomu, že se hudební povaha Empathu přesouvá ze stopy na stopu – od muzikálu přes death metal, prog free jazz a spoustu dalších komerčních věcí – bylo to poměrně těžké rozhodnutí,“ říká Devin. „Někteří chtěli poměrně přímočarou skladbu Spirits Will Collide, zatímco jiní spíše filmově nadupaný track jako Evermore. “ 

Pět směrů a kuchyňský dřez

„Nakonec jsme se rozhodli pro Genesis, jelikož nejenže obsahuje pět různých stylistických směrů, ale zároveň všechny tři bubeníky, sbor, orchestr a také ,kuchyňský dřez‘,“ říká s humorem jemu vlastním Devin. V konečném důsledku je pak Genesis o tom, jak čelit strachu, stejně tak ale analyzuje vztah člověka s jeho minulostí, aby se mohl posunout dál, a charakterizoval by jej jako „naději“ v chaotických časech. 

„Pracoval jsem na něm déle než rok a představuje pro mě něco z mého osobního i profesního světa, na který jsem docela pyšný. Je to poprvé po několika letech, co jsem natočil album takovýmto způsobem, a myslím, že jestli nic jiného, Genesis představuje chaotickou povahu projektu (a zároveň současný svět jako celek) tím nejpřesnějším způsobem, jak jsem ho schopen v současné fázi života vnímat,“ popisuje blíže Townsend.

Na albu Devin spolupracoval se spoustou skvělých hudebníků a umělců jako Mike Keneally, Morgan Ågren, Anup Sastry, Samus Paulicelli, the Elektra Women's Choir, the Lords Of The Sound orchestra, Nathan Navarro, Elliot Desagnes, Steve Vai, Chad Kroeger, Anneke Van Giersbergen, Ché Aimee Dorval nebo Ryan Dhale. Townsed tak novým albem posouvá hudební hranice zas o kus dál, aby dokázal, že tvrdá muzika jako metal nemusí být nutně jen „tvrdá“. 

Album Empath vyjde 29. března prostřednictvím InsideOut Music. Následné turné po Evropě proběhne na konci roku v listopadu a prosinci a v jeho rámci Devin představí novinku i v pražském klubu Roxy. Ještě předtím se na něj můžete těšit 6. dubna v La Fabrice. Tento koncert je však již nějakou dobu beznadějně vyprodaný.  

Devin Garrett Townsend (též znám jako Hevy Devy nebo Devy; narozen 5. května 1972 Vancouver, Kanada) je kanadský hudebník a producent žijící v Britské Kolumbii. Jeho hlavními nástroji jsou kytara a vokály. Jeho hudba spadá do mnoha žánrů, nejobecněji se popisuje jako tzv. progressive metal s prvky industrial hudby a dalších.

Před lety mu byla diagnostikována bipolární afektivní porucha, tou však dnes již netrpí. Jeho psychický a fyzický stav se rapidně zlepšil zejména po vysazení marihuany a alkoholu.

Vystupuje se svým projektem The Devin Townsend Project a, do nedávna, se svou skupinou Strapping Young Lad, která se ovšem roku 2007 rozpadla po dvanácti letech aktivní tvorby v neměnné sestavě. Vedle Strapping Young Lad vystupoval mnoho let s projektem The Devin Townsend Band, pod jehož hlavičkou nahrál většinu svých sólových alb.

Diskografie:
solo:
Punky Brüster – Cooked on Phonics (March 19, 1996)
Ocean Machine: Biomech (July 21, 1997)
Infinity (June 17, 1998)
Physicist (June 26, 2000)
Terria (November 6, 2001)
Devlab (December 4, 2004)
The Hummer (November 15, 2006)
Ziltoid the Omniscient (May 27, 2007)
Empath (March 29, 2019)

The Devin Townsend Band:
Accelerated Evolution (March 31, 2003)
Synchestra (January 31, 2006)

Devin Townsend Project:
Ki (May 22, 2009)
Addicted (November 17, 2009)
Deconstruction (June 20, 2011)
Ghost (June 20, 2011)
Epicloud (September 18, 2012)
Z²: Dark Matters (October 27, 2014)
Z²: Sky Blue (October 27, 2014)
Transcendence (September 9, 2016)

Strapping Young Lad:
Heavy as a Really Heavy Thing (April 4, 1995)
City (February 11, 1997)
Strapping Young Lad (February 11, 2003)
Alien (March 22, 2005)
The New Black (July 11, 2006)

Zdroj: Wikipedia

Devin Townsend
Zdroj: ČT24/Amazon.com