Berlinale dává zelenou ženám, životnímu prostředí a skutečným příběhům

Začíná 69. ročník Berlinale (zdroj: ČT24)

Síla žen a opravdových životních příběhů jsou důležitými tématy letošního Berlinale. V německé metropoli startuje ve čtvrtek 69. ročník této prestižní filmové přehlídky, který potrvá jedenáct dní a v programu představí na 400 různých filmů. V režii českého tvůrce z nich vznikl jen jeden.

Zahajovací snímek přivezla do Berlína dánská režisérka Lone Scherfigová. The Kindness of Strangers (Laskavost cizinců) je příběhem o lidech v krizi, jejich lásce a naději navzdory špatným sociálním podmínkám. Snímek se dotýká i tématu zneužívání. 

Ženské filmařky jsou výrazněji zastoupeny i v hlavní soutěži. „Ze sedmnácti filmů jich je sedm režírovaných ženami. Není to sice polovina, ale je to mnohem více než na jakémkoliv jiném velkém filmovém festivalu,“ poznamenává Scott Roxborough z magazínu Hollywood Reporter. 

Ve světové premiéře například svou novinku uvede polská režisérka Agnieszka Hollandová. Hraným snímkem připomíná novináře Garetha Jonese, který ve třicátých letech minulého století jako první informoval západní svět o hladomoru na Ukrajině.

Životopisný je i režijní debut brazilského herce Wagnera Moury. Pro svou prvotinu si vybral příběh spisovatele a marxistického revolucionáře Carlose Marighelly. Německý režisér tureckého původu Fatih Akin se zase inspiroval sériovým vrahem, který vraždil ženy v sedmdesátých letech v Hamburku.

Hlavní cenu, Zlatého medvěda, mohou získat také filmaři z Francie, Španělska, Číny nebo Mongolska. Češi se opět do hlavní soutěže nedostali, v celém programu je zastoupen jen jeden český tvůrce. Martin Smatana v soutěži Generation představí krátký animovaný film Pouštět draka. A koprodukčně Češi podpořili také íránský film Nasht o muslimské vdově.

Pozor, po čem šlapeš

Porotě letos předsedá francouzská herečka Juliette Binocheová. Do Berlína se chystají také Christian Bale, Catherine Deneuveová, Bill Nighy nebo Tilda Swintonová. Místo červeného koberce ale fanoušky a novináře pozdraví ze zeleného běhounu utkaného z recyklovaných rybářských sítí. 

„Letos jde mnohem více o naše každodenní chování a jeho dopad na svět. Každý si je vědom globálního oteplování, problémů v zemědělství a s jídlem, které konzumujeme. Naše chování v soukromí má politický přesah víc než kdy dřív a filmy, které uvádíme, to ukazují,“ upozornil ředitel Berlinale Dieter Kosslick, že důležitost ochrany životního prostředí je další podstatné téma aktuálního ročníku.