Klip týdne: Až zemřu, budete mě milovat? 16 lajn Lil Peepa

Více než rok po tragickém odchodu mladého rappera Lil Peepa se jeho fanoušci dočkali nového videa ke skladbě 16 Lines. Ta pochází z jeho druhé desky Come Over When You're Sober, Pt. 2 a video k ní bylo natočeno devět měsíců před jeho smrtí.

Stejně jako u většiny jeho prací je klip ke skladbě 16 Lines velmi náladový, smutný, emocionální a vzhledem k tomu, co víme o jeho krátkém životě, je až strašidelným pohledem zpět na zoufalou vizí jeho neurčité budoucnosti.

Skladba pochází z Lil Peepova posmrtného alba Come Over When You're Sober, Pt. 2, které na základě natočeného materiálu vydal jeho dlouholetý přítel a producent Dylan Mullen, známý jako Smokeasac, 9. listopadu 2018, tedy zhruba rok po jeho smrti.  

„I když jsme byli nejlepšími kamarády, byl také jedním z mých nejoblíbenějších umělců. Myslím, že byl velmi prorocký; uměl velmi dobře předvídat. Byl opravdu, opravdu moudrý. A velmi legrační. Kamkoli šel, lidé se smáli a usmívali se… Jeho hudba byla výsledkem spousty věcí, které se staly v jeho životě,“ zavzpomínal producent v rozhovoru pro britský hudební magazín NME.

„Psal hudbu pro ty, kteří v životě s něčím bojovali. Tvořil hudbu pro lidi, kteří se cítili jako vyhnanci. To je rozhodně to, co na něm tolik přitahuje. Chtěl, aby se lidé cítili kreativně. Pokryl svou tvář tetováním a neměl rád myšlenku, že bude souzen. To je jeden ze způsobů, jakým mě inspiroval,“ dodává Smokeasac. 

Krátce před svou smrtí Peep též spolupracoval s DJ Marshmellem na písni Spotlight. „Peep přinesl vzrušení hudbě, která byla bezkonkurenční pro každého, koho jsem kdy potkal,“ řekl Marshmello o jejich spolupráci.

„Začali jsme společně, ale bohužel jsme nebyli schopni oficiálně skončit. Když tuto skladbu poslouchám, přechází mi mráz po zádech. Tak bych si přál, aby to slyšel… Chtěl bych ji věnovat Peepově matce, rodině, přátelům a jeho fanouškům. Gus bude žít navždy skrze jeho hudbu. A to je něco, za co bychom všichni měli být nesmírně vděční.“ 

Lil Peep, vlastním jménem Gustav Elijah Åhr (1. listopadu 1996 – 15. listopadu 2017), byl americký rapper a skladatel. Byl známý pro svůj styl emo/cloud rapu. Ve svých textech se zabýval depresemi, drogami, sebevraždou, milostnými vztahy z minulosti a sociálními problémy.
Dne 15. srpna 2017 vydal své první a jediné řadové studiové album nazvané Come Over When You're Sober. To obsahovalo sedm písní a dosahovalo délky pouze třiadvaceti minut. Rapper jej označoval jako své první řadové album navzdory tomu, že svou délkou podle standardních měřítek dosahuje pouze délky krátké desky, tedy EP. Deska měla původně vyjít až 1. zaří roku 2017, avšak Lil Peep ji jako překvapení uvedl již o více než dva týdny dříve. Prestože byl primárně rapperem, uměl hrát též na pozoun a tubu. Ve svých textech se zabýval například tématy sebevraždy, vztahů a drog. Publicista Steven J. Horowitz ze serveru Pitchfork Media jej v lednu 2017 označil za „budoucnost ema“.
Gustav Åhr byl 15. listopadu 2017 svým manažerem nalezen mrtvý ve svém tour busu. Před smrtí zkonzumoval šest pilulek xanaxu, které byly „říznuté“ s ještě silnějším fentanylem. Podle informací serveru TMZ mu pilulky obstarala jeho fanynka Mariah Bonsová.  Rapper před smrtí přidal fotografii na Instagram, na níž má na jazyku dva kousky xanaxu, s popiskem: „fucc it“. Ještě předtím dal na Instagram fotku s popiskem: „When I die You'll love me“ (Až umřu, budete mě milovat). Mnoho známých hiphopových a rapových hvězd, jako Post Malone, Lil Yachty nebo Charli XCX, na Twitteru vyjádřilo soustrast ohledně Åhrovy smrti.

Diskografie:
2015: Lil Peep x Boy Froot - Mall Music
2015: Lil Peep Part One (mixtape)
2015: Feelz (EP)
2015: Live Forever (mixtape)
2015: Romeo's Regrets (EP) – společně s Bexey
2016: Crybaby (mixtape)
2016: Hellboy (mixtape)
2016: Vertigo (EP)
2016: California Girls (EP) – společně s Nedarb Nagrom
2016: Teen Romance (EP)
2016: Castles (EP) – společně s Lil Tracy
2017: Castles II (EP) – společně s Lil Tracy
2017: Come Over When You're Sober, pt. 1
2018: Goth Angel Sinner (EP)
2018: Come Over When You're Sober, pt. 2

Zdroj: Wikipedia

Lil Peep
Zdroj: Facebook Lil Peepa/ČZ24