Klip týdne: Zlosynové Behemoth si vyrovnávají účty s církví

Nejnovější počin polských kacířů Behemoth nese název Ecclesia Diabolica Catholica. Do světa jej vypustili těsně před startem stejnojmenného evropského turné Ecclesia Diabolica.

Jak už je u polských satanistů zvykem, i tentokrát se Nergal a spol nepokrytě vysmívají katolické církvi, která má v jejich domovině silné zastoupení. 

Skladba pochází z jejich nejnovějšího alba I Loved You at Your Darkest, na které navazuje jejich právě odstartované evropské turné, v rámci něhož se už v sobotu večer spolu s Wolves In The Throne Room a At The Gates představí českým fanouškům i v pražském Karlíně. 

Milostná píseň pro Ďábla se ve svém vizuálu soustředí na kombinaci hrajících muzikantů ukrytých za maskami, jež střídají démonské vize dvou mučedníků –  anděla, snažícího dostat se ze sevření jakéhosi předmětu nesoucího na svých bedrech a posléze spoutaného provazy, a ukřižovaného, jehož zakrvácené tělo je pokryto trny. 

Video je dílem společnosti Grupa 13, jež s hudebníky dlouhodobě spolupracuje. „Od chvíle, kdy jsme začali psát, byla Eclessia Diabolica Catholica jasná jako singl a videoklip. Jak se píseň vyvíjela při zkoušce a nahrávání, získala živou, zuřivou atmosféru, kterou nyní můžete slyšet. Proto obsahuje i prvky živého výkonu, jež jsme delší dobu nedělali,“ prohlásil o celém procesu baskytarista Tomasz „Orion“ Wróblewski. 

A pokračuje: „Jsme rádi, že opět po delší době spolupracujeme s Grupa 13. Opět prokázali svůj skvělý profesionální přístup při každém kroku natáčení a video produkce. Dvě samostatná místa, hodiny příprav, ale výsledek stojí za to!“

Behemoth (podle biblické obludy Behemota, který bývá někdy chápán jako symbolické vyjádření Ďábla) je polská death metalová kapela založená v roce 1991. Někdy se říká, že tato kapela hraje tzv. blackened death metal kvůli jejím black metalovým počátkům.

Kapela hraje v polské metalové hudbě jednu z nejdůležitějších rolí společně s kapelami Sacrilegium a Graveland. Kapela dříve hrála spíše klasický black metal a to až do odchodu bubeníka narozeného v Praze Adama Muraszkova v roce 1997. V roce 2004, když vyšlo album Demigod, začala kapela hrát velmi tvrdý a technický death metal.

Členové:
Adam „Nergal“ Darski - zpěv, kytara
Tomasz „Orion“ Wróblewski - baskytara
Patryk Dominik „Seth“ Sztyber - kytara
Zbigniew Robert „Inferno“ Promiński - bicí

Diskografie: 
Sventevith (Storming Near the Baltic) (1995)
Grom (1996)
Pandemonic Incantations (1998)
Satanica (1999)
Thelema.6 (2000)
Zos Kia Cultus (Here and Beyond) (2002)
Demigod (2004)
Demonica (2006)
The Apostasy (2007)
Evangelion (2009)
Evangelion - Heretica (2009)
The Satanist (2014)
I Loved You at Your Darkest (2018)

Zdroj: Wikipedia

Behemoth
Zdroj: ČT24/Facebook Behemoth