Dívat se zavřenýma očima. Mimi & Lízu přivedla do kin Záhada vánočního světla

Mimi je nevidomá holčička, zatímco její kamarádka Líza vidí, fantazii mají ale obě dívky stejnou. Sebe i diváky přesvědčí, že svět se dá vidět různými způsoby. Po večerníčkových příhodách se o své dobrodružství podělily i v celovečerním animovaném filmu Mimi & Líza: Záhada vánočního světla. Kina novinku promítají od 6. prosince. Příběhy od slovenské autorky Kataríny Kerekesové vyšly zároveň také knižně.

Příběhy určené pro předškoláky a mladší školní děti napsala Katarína Kerekesová původně pro svoje děti. „Byly inspirovány kronikou z levočské školy pro nevidomé a slabozraké, kde byla zmínka o tom, že tyto děti byly na výstavě ovoce a zeleniny. A ony jediné měly dovoleno dotýkat se vystavených exponátů,“ prozradila o knižní předloze.

Na pásmu animovaných příběhů se Kerekesová podílela jako režisérka (s Ivanou Šebestovou) a spoluautorka scénáře. Vypráví o dvou nerozlučných kamarádkách, z nichž jedna má oči stále zavřené, druhá otevřené dokořán. Společně – i rukama a ušima – vnímají svět, který dospělí nevidí. Ve filmu učí žížalu orientační běh, snaží se vysvobodit zakletý čas nebo bojují s bacilem operní pěvkyně.

Tu nadabovala mezzosopranistka Dagmar Pecková. Postava Melánie Zpěvavé pro ni byla první dabingová role. Relativně nová zkušenost bylo dabování i pro Arnošta Goldflama. Hlas propůjčil hodinářovi a také smutnému froté krokodýlovi. „Pěkné na tom je, že člověk, který je postižen nějakým handicapem, se nemusí cítit postižen, dokonce handicap se někdy může stát i předností,“ oceňuje Goldflam na animovaných příbězích.

Slyšet je v nich také hlas Viktora Preisse, Davida Prachaře a Lindy Rybové. Mimi a Lízu namluvily Natálie Grossová a Karolína Křišťálová. Pásmo tvoří celkem sedm příběhů. Šest z nich vzniklo původně jako večerníčky, do kin se dostaly nově nadabované a doplněné o závěrečnou Záhadu vánočního světla, která dala celému snímku název. 

Mimi & Líza o nevidomých nejen vyprávějí, ale také jim pomáhají. Část výtěžku ze vstupného jde totiž na podporu Nadačního fondu Světluška. Pro nevidomé připravují tvůrci také speciální verzi příběhu na DVD.