Máte je rádi, ale ještě o tom nevíte. Strážmistr Topinka, Dejvické divadlo i obyvatelé Mostu vyhlíží jaro

Milan Fridrich představuje jarní program ČT (zdroj: ČT24)

Strážmistr Topinka dostal po Doktoru Martinovi vlastní seriál, Detektivové od Nejsvětější Trojice i Rapl mají pořád dost případů k řešení a tvůrčí duo Petr Kolečko a Jan Prušinovský přinese zprávu o tom, jak se žije v Mostě. To vše na jaře na obrazovkách České televize, která s předstihem prozrazuje chystané novinky. Patří k nim i další komediální počin Dejvického divadla nebo nová talk show Václava Kopty. Ve Studiu 6 představil jarní plány České televize ředitel programu Milan Fridrich.

Ke komediálním novinkám patří Zkáza Dejvického divadla. Co rozhodlo, že Česká televize nadále pokračuje ve spolupráci s touto scénou?

Rozhodlo to Dejvické divadlo, protože Dejvické divadlo přišlo s tímto projektem. Má být satirou o divadle, které přišlo o dotace a následně se začne uvnitř souboru všechno mlít. Dejvické divadlo několikrát vstoupilo do projektů České televize, třeba v neděli 9. prosince budeme vysílat film Kvarteto, který režíroval Miroslav Krobot a hraje v něm také několik herců z Dejvického divadla. Měli jsme seriál Čtvrtá hvězda.

Ve Zkáze Dejvického divadla každý hraje sám sebe, byť říkají repliky scenáristů…

Myslím, že pro diváky bude neuvěřitelné vidět Ivana Trojana, Hynka Čermáka nebo režiséra Krobota jako Trojana, Čermáka a Krobota, nikoli jako postavy v rolích. Má to svoje kouzlo, ale bude to i šokující.

Upoutávka: Zkáza Dejvického divadla (zdroj: ČT24)

Z dalších komediálních seriálů zmiňme Most! od Jana Prušinovského a Petra Kolečka. V osmi dílech řeší i závažná témata, jako například rasovou nesnášenlivost, přesto jde o komedii?

Most! je několikátou prací těchto tvůrců pro Českou televizi. Všechny byly komediální a všechny byly něčím závažné. Jako třeba Trpaslík, kterého ČT vysílala v premiéře před třemi lety a nyní ho reprízuje. Čtvrtá hvězda také byla z jejich produkce. Most! je o lidech, kteří žijí na okraji města Mostu, mají své problémy a střetávají se s tím velkým světem a jeho hodnotami i se svým vlastním životem. Není to tak, že by si seriál vybral jednu skupinu obyvatel a z nich si dělal legraci. Podtitul seriálu zní: Mají se rádi, ale ještě o tom nevědí. Ukazuje plejádu lidí, kteří jsou ve sváru, soupeří spolu, ale v zásadě je to komunita, která si je souzena a žije spolu. Ukazuje se, že navzdory šíleným třenicím a nedorozuměním si k sobě nacházejí cestu, a nakonec to končí takovým zvláštním prušinovsko-kolečkovským happy endem.

Upoutávka: Seriál Most! (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek 6. prosince vstupuje do českých kin snímek Záhada v Beskydech, který navazuje na úspěšný seriál Doktor Martin. Na jaře seriál čeká další pokračování. Jaké? 

První dvě řady Doktora Martina sklidily obrovský úspěch, patřily k nejsledovanějším pořadům tohoto typu v České televizi i v rámci celého televizního trhu. Proto se tvůrčí tým rozhodl, že k Doktoru Martinovi, což byl licenční produkt, uděláme svůj vlastní seriál s jednou postav ze seriálu. Konkrétně se strážmistrem Topinkou. Třináctidílný seriál tak sleduje hlavně osudy tohoto zmateného policisty, ale chybět nebude ani Miroslav Donutil jako doktor Martin nebo Jiří Bartoška a další herecké hvězdy.

Upoutávka: Seriál Strážmistr Topinka (zdroj: ČT24)

ČT také chystá novou talk show, moderovat ji bude Václav Kopta. 

Vstupovat v České televizi do talk show je hrozně složité, protože vysíláme nejsledovanější a nejpopulárnější talk show v České republice – Všechnopárty Karla Šípa. Talk show Václava Kopty by měla přinést něco jiného. I v ní budou hosté, kteří si v humorném duchu budou povídat o životě a spoustě fenoménů, ale stejně jako vedle sebe kdysi existoval Jan Kraus a Halina Pawlowská nebo Karel Šíp, tak chceme rozvíjet novou talk show, která bude něčím jiná než Všechnopárty. Nechci ale zatím prozrazovat mnoho.

Talk show Václava Kopty
Zdroj: ČT

Z kriminálních seriálů pokračuje Rapl. Kam se major Kuneš posune z Krušnohoří?

Zůstane na severu, protože seriál je postavený na melancholii, drsnosti a chladu i zvláštních lidských vztazích severské krajiny. Zůstane kolem něj i tým, s nímž pracoval. Kriminální případy budou samozřejmě jiné, ale budou opět zasazeny do syrového a tvrdého podání Hynka Čermáka.

Upoutávka: Druhá řada seriálu Rapl (zdroj: ČT24)

Uvedeme také originální minisérie, detektivky podle Proškové, kde hraje Viktor Preiss a David Matásek. Opět patří mezi velmi populární krimisérie. A vrátí se i Detektivové od Nejsvětější Trojice. Diváci je znají z přechozích případů Modré stíny či Pět mrtvých psů.

Upoutávky: Detektivky podle Hany Proškové (zdroj: ČT24)

ČT také odvysílá filmy původně uvedené v kinech, jako Švankmajerův Hmyz, Tlumočníka s Jiřím Menzelem nebo celovečerní debut Ondřeje Havelky Hastrman. Jaké další snímky se v nejbližší době objeví na obrazovkách? 

Například film Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých. Asi tím největším filmem bude hned na začátku ledna Jan Palach, uvedeme ho k padesátému výročí upálení.

Upoutávka: Film Jan Palach (zdroj: ČT24)