Klip týdne: Zombie láska Tomáše Kluse

Nový videoklip k písni Dobrodružce vydal český písničkář Tomáš Klus. Skladba o tak trochu netradiční lásce pochází z jeho zatím posledního alba SpOlu, jež vyšlo koncem září.

V netradičním klipu si ústřední dvojici, která si prochází nepochopením okolí, zahrál zpěvák spolu se svou ženou Tamarou, která je zde znázorněna jako zombie. Lidé žijící okolo nich tak mají problém přijmout někoho, kdo se rozhodl žít odlišným způsobem života. Lze zde tedy nalézt určitou symboliku.

Klip se natáčel v prostředí zámku v Cerhonicích u Písku. Velmi reálná maska zombie je pak dílem Jakuba Gründlera alias Zombie FX. Ten spolupracoval i s Nickem Dudmanem (série Harry Potter, maska Jokera pro Jacka Nicholsona, Pátý Element) nebo s Orlando Bloomem v rámci chystaného seriálu Carnival Row, který poběží příští rok na Netflixu. 

„S dvojicí se mi pracovalo super, oba jsou milí a plní humoru. A to je co říct, vzhledem k tomu, že líčení Tamary trvalo něco přes 4 hodiny a v masce pak dalších 10–12 hodin natáčela, tak pořád měla úsměv od ucha k uchu,“ říká ke spolupráci Jakub. 

„Být zombie pro mě byla velice zajímavá zkušenost. Vzhledem k tomu, že jsem na sebe neviděla, cítila jsem se být pořad stejnou Tamarou. Okolí to však vnímalo jinak, kromě naší malé Jenovéfy. Ta na mě hleděla stejně zamilovaně a oddaně jako každý jiný den. Po dvou dnech se už celý štáb v čele s Tomem modlili, ať jsem zase ,normální‘,“ říká pak k netradiční zkušenosti Tamara.

Tomáš a Tamara Klusovi během natáčení klipu Dobrodružce
Zdroj: ČT24/Facebook Tomáše Kluse

„A o tom ten klip tak trochu je. Odsuzujeme lidi, rasy, věci, o kterých nic nevíme. Bereme pravdy typu ,jedna baba povídala‘ jako směrodatné, a přitom o daných tématech nevíme nic do hloubky. Ten muž v klipu miluje zombie celým svým srdcem… Jejich láska nikomu a ničemu, kromě jeho těla, které jí bezpodmínečně a v lásce dává, neubližuje. Jen není dostatečně krásná, obyčejná a taková, jakou si ji my jako společnost přejeme,“ dodává.

Klip volně navazuje na předchozí A pak,  i tentokrát se námětu a režie ujala dvojice Jordan Haj a Givinar Kříž. „Tomáš oslovil mě a Givinara k další spolupráci a poslal nám vybrané dvě písničky z nového alba. My jsme si ale poslechli celou desku a mnohem více nás zaujala skladba Dobrodružce. Tomáš tenhle love song věnoval Tamaře a hned na začátku zpívá: ,Ty víš, kým jsem i jak chutnám…‘ A právě to nás přivedlo na myšlenku, že by jednou z ústředních postav klipu mohla být zombie. Dál už to byl sled asociací a nápadů. No a nakonec je z toho příběh se společensko-politickým přesahem… o zombíkách!“ upřesňuje Jordan Haj.
 

Tomáš Klus (*15. května 1986 Třinec) je český písničkář, textař, skladatel, herec a bývalý moderní pětibojař.
V září 2012 absolvoval studium herectví na Divadelní fakultě Akademie múzických umění (DAMU). Jako herce jej bylo možno vidět například v seriálu Hop nebo Trop (2004) nebo ve filmu Šejdrem (2008). Roli prince Jakuba si zahrál ve vánoční pohádce Tajemství staré bambitky (2011). Na scéně školního divadla DISK účinkoval ve hrách Malá mořská víla, Kazimír a Karolína, Tartuffe, Markéta Lazarová a Racek. Účinkuje ve hře Deadline v pražském Divadle Ypsilon.
V roce 2010 se stal zpěvákem roku hudebních cen TV stanice Óčko i výročních Andělů. V letech 2011 a 2012 získal stříbrného a zlatého Českého slavíka. Podporuje také charitativní projekty. O Velikonocích roku 2011 odvysílala ČT pořad Klus pro Kuře, kde vystoupil jako moderátor i jako jeden z interpretů. V září 2011 vydal album Racek. Součástí bylo i turné po České republice, které bylo dlouho dopředu vyprodáno, včetně tří koncertů v Praze. Při svých koncertech je schopen udržet pozornost publika běžně i po dobu tří hodin. Podíl na tom mají rovněž hudební aranže i výrazný kytarový doprovod Jiřího Kučerovského.Navazuje na českou písničkářskou tradici a svou tvorbu a interpretaci neomezuje hudebními žánry. Pro jeho tvorbu je typický důraz na text a melodii, spolu s vlivy předchůdců a jeho vlastním výrazem. Ve svých textech se nebrání komentování situace ve společnosti.
S manželkou Tamarou Klusovou (dívčím jménem Kubová) má dceru Josefínu (*2013) a syna Alfréda (*2016), od počátku září 2017 pak i dceru Jenovéfu.  Žije v Mníšku pod Brdy, kam se přestěhoval z Prahy.

Diskografie:
2008: Cesta do záhu(d)by
2009: Hlavní uzávěr splínu
2011: Racek
2014: Proměnamě s Jeho cílovou skupinou
2015: Anat život není s Jeho cílovou skupinou
2018: SpOlu

Zdroj: Wikipedia

Tomáš Klus
Zdroj: ČT24