Stivínová, Kodetová nebo Kříž? ČT spouští seriálový Lynč

Česká televize uvádí seriál Lynč (zdroj: ČT24)

Krimiseriál Labyrint vystřídá od pondělního večera na ČT1 nový seriál – osmidílný Lynč. Odkrývá děsivá tajemství malého města, pokrytectví, předsudky a zbabělost jeho obyvatel. Vznikl jako výsledek workshopu studentů a čerstvých absolventů tuzemských filmových škol.

Mladý dokumentarista Lukáš (Matěj Anděl) přijíždí do městečka Buchnova, aby více zjistil o vraždě svého kamaráda z dětství. Ukáže se totiž, že přítelovu smrt doprovázel krutý lynč – Lukáš nalézá řadu podivností v minulosti i současnosti a také odkrývá, jaký vliv má vražda na obyvatele malého města, kde se všichni znají a kde má každý svá tajemství.

„Opravdu jsme se snažili, aby nikdo nebyl černobílý, tedy dobrý, nebo zlý. Každá postava má co skrývat,“ ujišťuje jedna z režisérek a scenáristek Klára Jůzová. Čisté svědomí, zdá se, nemá ani starostka (Barbora Šporclová Kodetová) ani její manžel – lékař (Pavel Kříž).

Místostarosta (Jiří Dvořák) se zase jeví jako násilník, jeho obchodní partnerka a milenka (Zuzana Stivínová) působí jako chladná manipulátorka. „Člověk opravdu do poslední chvíle neví, co se v těch lidech odehrává,“ předpokládá Kodetová, že diváci buchovské obyvatele snadno neprokouknou.

Štěpánka Fingerhutová, Pavel Kříž, Barbora Šporclová Kodetová
Zdroj: ČT/Yan Renelt

Svou roli sehraje v příběhu i rasová nesnášenlivost. „Nemyslím si ale, že by byl Lynč nějak mravokárný, jenom mi přijde zajímavé se nad takovými myšlenkami pozastavit,“ podotýká Jůzová. 

Lynč měl od začátku příprav pod dohledem americký scenárista Harold Apter, který stál za projekty jako Star Trek: Nová generace nebo Walker, Texas Ranger. Při tvorbě Lynče měl funkci showrunnera, tedy toho, kdo má všechny a všechno pod kontrolou, v tomto případě české studenty. Ti pod jeho vedením napsali scénář i seriál režírovali. 

„Začínali jsme na základech pro dramatickou sérii a pak jsme se rozhodli nasměrovat příběh více ke kriminálnímu žánru. Ale přitom jsme nechtěli přijít o osobní linky jednotlivých postav, protože právě ty tvoří podstatu našeho seriálu,“ popisuje spolupráci Apter.

Upoutávka: nový seriál Lynč

Pod scénář se podepsalo celkem šest začínajících autorů, pod režii dva. Koproducentem Lynče je německo-francouzská televizní společnost ARTE.