Vina může být kolektivní, trest ne, vyplývá z Odborného dohledu nad výkladem snu

Trailer: Odborný dohled nad výkladem snu (zdroj: ČT24)

Režisér a scenárista Pavel Göbl pokračuje v odborném dohledu. Před čtyřmi lety natočil Odborný dohled nad východem Slunce, nyní na něj navázal Odborným dohledem nad výkladem snu. V černobílých nezávislých snímcích zachycuje s humorem vyrovnání se s nelehkou minulostí, tentokrát s odsunem sudetských Němců. Příběh se opět odehrává v severočeském Varnsdorfu a zase si v něm zahrál například Vratislav Brabenec z kapely The Plastic People of the Universe.

V Odborném dohledu nad východem Slunce seznámil Göbl diváky se třemi dávnými kamarády, kteří se přistěhují do města v sudetském pohraničí. Spojuje je osud bývalých politických vězňů a touha po pomstě na estébákovi, který je kdysi týral a dnes provozuje ve Varnsdorfu vlastní hospodu. Zjistí ale, že na pomstu nemá nikdo z nich vlohy.

Až na Jiřího Lábuse v roli estébáka obsadil Göbl do filmu téměř neherce. Mstitelům šéfuje Muzikant, tedy Vratislav Brabenec z Plastiků. V roli Cirkusáka, kdysi zavřeného za pašování disidentských knih, se našel Jiří Vymětal a k trojici patří i Zloděj, jehož hraje Jožo Polievka. Představuje bývalého zlodějíčka, který to přes vězeňského donašeče nakonec dotáhl až na nesmiřitelného nepřítele komunistů a bezpráví. Trio životem a režimem omlácených mužů doplňuje ještě Nikol Fischerová coby prostitutka. 

Neměnné herecké obsazení se sešlo i v Odborném dohledu nad výkladem snu. Muzikant, Zloděj a Cirkusák řeší, kam budou chodit na točené pivo, když k hospodskému-estébákovi už nemůžou. Navíc se u jejich dveří objeví odsunutá sudetská Němka, která tvrdí, že se v domě, kde žijí, narodila a že v něm přespí. Chce, aby se jí zdál sen o muži, jemuž jako mladá členka Hitlerjugend ublížila. Trojice se na česko-německo-polském pomezí tak musí zabývat vlastní i kolektivní vinou a trestem.

„Myšlenkou je, že přestože může existovat kolektivní vina, tak kolektivní trest je nesmysl,“ říká Pavel Göbl.

Odborný dohled nad výkladem snu vznikl zhruba za jednu desetinu rozpočtu běžných celovečerních filmů. Herci například hráli za symbolický honorář a na plac si nosili svoje vlastní oblečení. Štáb tvořilo pět lidí a přespávali v domě, kde se natáčelo.

Výsledkem je snímek, v němž se střetává jen těžko uvěřitelná realita s živými sny. V kinech do ní mohou diváci vstoupit od 27. září. „Každý z těch filmů je sám o sobě jedním celkem, není třeba vidět oba,“ podotýká Pavel Göbl, že k Odbornému dohledu nad výkladem snu nepotřebují diváci znát Odborný dohled nad východem Slunce