Klip týdne: Eminem je zpět a s novým trackem vrací úder všem kritikům

Po překvapivém vydání nového alba Kamikaze na konci srpna přichází Eminem s další novinkou. Tou je videoklip ke kontroverzní skladbě Fall, ve které se vypořádává se všemi kritiky i svou minulostí.

První videoklip z nového alba natočil Eminem ke kontroverzní skladbě Fall. V té se nemilosrdně pouští do svých kolegů z branže, a nekompromisně tak dává najevo, co ho vedlo k vydání novinky.

V zajímavě pojatém vizuálu Eminem bojuje se svým „temným já“, které se transformuje ze všech negativních tweetů, hashtagů a komentářů na sociálních médiích.  Přízrak skáče do jeho těla a zdánlivě posedlý duchem vyskočí rapper z okna budovy, aby poté bez úhony přistál na nohou a v úplném závěru zničil obal předposledního alba Revival.

Poté, co kritiky jeho předchozí počin moc nenadchl, rozhodl se jeden z nejúspěšnějších interpretů posledních let vrátit úder. A jak je u Eminema zvykem, pojal „pomstu“ po svém. Zatímco na minulém albu spolupracoval s mnoha hvězdami pop music, jako je Beyoncé, Alicia Keys, Pink nebo Ed Sheeran, což nemohla skousnout většina jeho fanoušků, na novince se vrací do svých starých kolejí à la Slim Shady. 

Již v lednu Eminem všem svým kritikům vzkázal: „Přidal jsem trochu šťávy do svý rakety. Počkejte, až se vrátím a vypustím ji!“ A jak slíbil, tak také učinil. Album Kamikaze vyšlo bez jakéhokoli předchozího ohlášení, tudíž nečekaně, posledního srpna a Eminem se na něm pouští do všech svých kritických oponentů a kolegů. Schytali to například Migos, Ja Rule nebo Tyler, the creator.

Nejvíce očekávaná je však odpověď na spor, který přes média a sociální sítě vede s Machine Gun Kellym, který se před pár lety navezl do jeho dcery. Svým dissem – útočnou, urážlivou skladbou – na Eminemův účet v podobě Rap Devil si podle Eminemova kolegy a kamaráda Bizzara podepsal pomyslný rozsudek smrti. Jiný z jeho dlouholetých přátel, producent Mr. Porter, například prozradil v Culture Untold, že by nechtěl být v Kellyho kůži, jelikož Eminemova odpověď bude připomínat situaci, v níž Thanos hodil na Iron Mana celou planetu. 

No, zdá se, že starý „dobrý“ Slim Shady je zpět. Uvidíme, kdo se terčem jeho kritiky stane příště.

Marshall Bruce Mathers III (*17. říjen 1972, Saint Joseph, Missouri, Spojené státy americké), spíše známý jako Eminem, je americký raper, hudební producent, herec a zakladatel nahrávací společnosti Shady Records. Také je členem detroitské skupiny D12. Jeho hudební kariéra mu vynesla patnáct prestižních hudebních cen Grammy a v roce 2002 i cenu Akademie za nejlepší píseň, a to „Lose Yourself“ z jeho filmu „8. míle“. Jeho nejúspěšnějšími alby jsou: The Marshall Mathers LP (2000) a The Eminem Show (2002), kterých se dohromady prodalo okolo 40 milionů kusů celosvětově a obě získala ocenění diamantová deska od společnosti RIAA. Jeho největšími hity pak jsou písně: Lose Yourself, Not Afraid, Love The Way You Lie (ft. Rihanna) a The Monster (ft. Rihanna), které všechny dosáhly na první místo v žebříčku Billboard Hot 100. V roce 2009 byl společností Billboard vyhlášen nejlepším umělcem dekády. V roce 2013 získal ocenění „Umělec roku“ při historicky prvním ročníku YouTube Music Awards. Při udělování cen MTV EMA pak získal i cenu pro nejlepšího hip-hopového umělce a cenu Global Icon. Eminem je nejúspěšnější raper co do počtu prodaných alb.

Diskografie: 
1996: Infinite
1999: The Slim Shady LP
2000: The Marshall Mathers LP
2002: The Eminem Show
2004: Encore
2009: Relapse
2010: Recovery
2013: The Marshall Mathers LP 2
2017: Revival
2018: Kamikaze

Zdroj: Wikipedia

Eminem
Zdroj: ČT24/Facebook Eminema