Dokumentaristé zvou k sobě na Živé kino. „Přišel“ i Michal Horáček

Prezidentská kampaň Michala Horáčka v Živém kině (zdroj: ČT24)

Projekt Živé kino zve diváky na předpremiéru dokumentů na místa, kde vznikaly. Třeba k režisérovi domů nebo do střižny. Netradiční projekce v Praze tak na přelomu srpna a září představují pět snímků, které v premiéře uvede na podzim festival dokumentů v Jihlavě. První diváci už mohli vidět například film ze zákulisí prezidentské kampaně Michala Horáčka.

Místo promítání se diváci dozvědí až v den projekce po předchozí rezervaci. Režisér Robin Kvapil zájemce o svou novinku s názvem Máme na víc pozval do střižny, kde zpracovával natočený materiál z kampaně Michala Horáčka. Filmař byl zároveň členem kandidátova týmu. 

„Nevnímám dokument jako věc, která nenese názor. Ano, samozřejmě mám na věci názory a do filmu je nějakým způsobem promítám. Že bychom pana Horáčka ale nějakým způsobem adorovali, to doufám, neděláme,“ podotýká ke své „schizofrenní“ roli Kvapil. 

Rozpolcení vyřešil přizváním dalšího režiséra – Radima Procházky –, který měl při přípravě filmu prý zastupovat jeho svědomí. „Na něho jsem delegoval zodpovědnost, že sebe nebo kampaň nebudu dělat hezčí nebo ošklivější, než jaká je v natočeném materiálu,“ vysvětlil.

Surrealista, buddhista a Krym

Kromě snímku Máme na víc mohli diváci v Živém kině už vidět také výsledek projektu My Street Films, v němž mladí tvůrci dokumentují své okolí, a dokumentární mozaiku (Polo)ostrov Krym. Jaroslav Kratochvíl vyzpovídal několik Krymanů různých etnik, kteří ve složité situaci těžce hledají svoji identitu.

Živé kino do konce týdne ještě promítne dva snímky. David Jařab natočil portrét jednoho z nejvýznamnějších českých poválečných surrealistů Vratislava Effenbergera a Jiří Holba se vydal za undergroundovým písničkářem a chartistou Charliem Soukupem, který žije v australské divočině jako poustevník a buddhista.