Opomíjení démoni. Spavá nemoc nebo tuberkulóza na sebe upozorňují výstavou

Na opomíjené nemoci upozorňuje výstava (zdroj: ČT24)

Tuberkulóza, spavá nemoc nebo hadí uštknutí ovlivňují životy půl druhé miliardy lidí na světě. Na problém proti nim účinně zasáhnout upozorňuje společný projekt komiksové a streetartové umělkyně Toy_Box a Lékařů bez hranic. Velkoformátové kresby poutají řidiče a chodce ze zdi Letenských sadů v Praze.

Rušná dopravní tepna u Letenského tunelu už delší dobu funguje i jako výstavní prostor pod širým nebem. Galerie Artwall sem umisťuje umění, které se vyjadřuje ke společnosti a jejím problémům. Do 7. října na obrazech o rozměrech čtyřikrát dva metry zeď zaplňují tzv. opomíjené nemoci vypodobněné jako démoni.

„Práci na každé ilustraci předcházelo studium konkrétní nemoci, kdy jsem si načetla, jak se projevuje a v jakých oblastech světa zasahuje nejvíce lidí,“ uvedla k přípravě umělecko-osvětového projektu Toy_Box. 

Lékaři bez hranic by byli rádi, kdyby její díla zvýšila informovanost i ostatních lidí. „Opomíjené nemoci nejsou něco, co bychom si vymysleli my, tuto kategorii definuje Světová zdravotnická organizace. Jde o soubor nemocí, které ohrožují zhruba jeden a půl miliardy lidí na světě a většinou mají společné to, že jejich diagnostika neexistuje nebo je velmi zastaralá, a to samé se dá říct i o léčbě,“ vysvětluje ředitel českých Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

Sto let pozadu

Tato humanitární nezisková organizace ošetřila loni více než deset milionů pacientů ve dvaasedmdesáti zemích světa. Zdravotníci se přitom setkali i se zmíněnými chorobami: spavou nemocí, kala azar čili černá horečka nebo následky hadího uštknutí. 

„Hned prvním pacientem, kterého jsem řešil, byla dívenka s kala azar,“ popisuje například farmaceut Stanislav Havlíček, který se s Lékaři bez hranic účastnil misí v Jižním Súdánu a v Bangladéši. „Je to velmi smutný příběh. Veškerá terapie se opírá o přípravky, které byly vyvinuty takřka před stoletím, a sice léčí, ale zároveň jsou vysoce toxické: způsobují hluchotu a selhávání některých orgánů.“

Organizace proto usiluje o změnu přístupu k vývoji léků a chce, aby si lidé začali opomíjených nemocí všímat. I proto, že nemoci, které se nám teď zdají vzdálené, se vlivem globalizace mohou začít přibližovat.