V letohrádku Portheimka vzniklo nové muzeum. Vystavuje české legendy ateliérového skla

Události: V letohrádku Portheimka vzniklo muzeum skla (zdroj: ČT24)

České sklářské umění sluje po celém světě. Práce výtvarníků, jako je Stanislav Libenský, Jaroslava Brychtová nebo Bořek Šípek, ale i zahraničních autorů nyní lze spatřit na výstavě uměleckého skla v letohrádku Portheimka na pražském Smíchově. Autoři výstavy pracovali i s veřejností dlouho opomíjeným barokním prostorem vily.

Expozice, jejíž trvání se plánuje minimálně na příští tři roky, obsahuje umělecké sklo z kolekcí Muzea Kampa, Uměleckoprůmyslového muzea, soukromých sběratelů i umělců.

Pátá městská část pro expozici poskytla barokní vilu Portheimka nedaleko Anděla a oslovila k vytvoření muzea Nadaci Jana a Medy Mládkových, která provozuje Muzeum Kampa.

„Řada vystavených prací pochází z původní sbírky Medy a Jana Mládkových, kteří české skláře neúnavně sledovali a jejich díla vystavovali ve svém washingtonském, mnoha osobnostmi navštěvovaném domě, čímž pomáhali šířit slávu českého skla,“ vysvětlil Jiří Pospíšil, předseda správní rady Muzea Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových.

Cílem expozice je zdůraznit atmosféru letního sídla slavného architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Exponáty od sklářských mistrů proto zaplnily místnosti letohrádku nově nazvané Kaple, Hodovní síň, Mramorový sál, Krajina, Kabinet a Divadlo.

Sklo rovnocenné obrazu či soše

Expozice odkazuje k tomu, že na historii sklářství trvající několik tisíc let navázal v druhé polovině 20. století nový umělecký obor, ateliérové sklo. Ze skleněného materiálu začala vznikat díla srovnatelná se současným malířstvím a sochařstvím.

Expozice v Portheimce připomíná tvorbu osobností jako Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová, Miluše a René Roubíčkovi, Václav Cigler, Vladimír Kopecký, Jiří Harcuba nebo František Vízner, kteří tvořili ohnisko rozvoje ateliérového skla.

Stálé expozice budou v muzeu doplňovat krátkodobé výstavy. První se věnuje tvorbě americké výtvarnice Karen LaMonteové a jmenuje se Oděná světlem. Představí výběr křišťálových šatů, jimiž tato v České republice žijící a tvořící umělkyně proslula. Další výstava na podzim připomene sklárny firmy Inwald, které stávaly před sto lety na pražském Zlíchově.