S kytarou v sajdkáře. Psychedelický gang Black Rebel Motorcycle Club zahrál v Praze

V Praze zahrál Black Rebel Motorcycle Club (zdroj: ČT24)

V pražském klubu Roxy vystoupila kalifornská rocková kapela se zvukem ze šedesátých let Black Rebel Motorcycle Club. Fanouškům představila novou desku Wrong Creatures, kterou vydala začátkem roku. Od té doby je skupina na turné, za sebou už má jeho australskou a americkou část a Praha je jednou z posledních zastávek evropské trasy.

Skupina Black Rebel Motorcycle Club letos vydala už osmé studiové album. Fanoušci museli na novou vinylovou desku Wrong Creatures čekat pět let, což je v diskografii trojice ze San Francisca zatím nejdelší interval. Zpěvák Peter Hayes tentokrát trochu bojoval s texty.

„Nechal jsem si udělat k jedné ze svých motorek takovou sajdkáru na kytaru a potom se rozjel někam do polí a psal písně. Prostě si hodíte šipkou někam na mapu a pak tam jedete a zjistíte, co se stane,“ říká Hayes.

Black Rebel Motorcycle Club v současné době hraje ve složení: Peter Hayes (zpěv, kytara, harmonika), Robert Levon Been (zpěv, basa, kytara) a Leah Shapiro (bicí). Bývalý bubeník Nick Jago skupinu opustil před deseti lety a věnuje se svému sólovému projektu.

Ke spolupráci tentokrát kapela přizvala britského producenta Nicka Launayho, který je podepsaný pod deskami Nicka Cavea nebo Arcade Fire. „Přišel a řekl: Hej, není moc kapel, které by hrály rock. Tak prostě dělejte, co umíte. A my na to: Dobře. To zvládneme,“ směje se Hayes.

Hudebně si skupina udržuje styl ovlivněný psychedelickým rockem. Mezi kapely, které ji nejhlouběji ovlivnily, patří třeba The Brian Jonestown Massacre, The Rolling Stones, The Velvet Underground, My Bloody Valentine nebo The Jesus and Mary Chain.

Když začali Black Rebel Motorcycle Club před dvaceti lety objíždět kalifornské kluby, často si trojici hudebníků pletli s motorkářským gangem. Image garážových rockerů v černém oblečení si kapela udržuje pořád. Po dvaceti letech na pódiu už si je ale s motorkáři nikdo neplete.

I když kapela má za sebou velká turné s The Rolling Stones nebo Lennym Kravitzem, pořád hraje hlavně na klubové scéně.