Nový trailer: Dům Vojtěcha Dyka je doom. Bydlí v něm s Důvěrným nepřítelem

Trailer: Důvěrný nepřítel (zdroj: ČT24)

Umělá inteligence může být dobrý sluha, ale zlý pán. Parafráze známého přísloví vystihuje téma nového filmu režiséra a scenáristy Karla Janáka. Ve filmu Důvěrný nepřítel poznají Vojtěch Dyk a Gabriela Marcinková, jak moderní technologie mohou proměnit obyčejný dům ve strašidelný.

Snímek se podle tvůrců pohybuje na hraně sci-fi a milostného thrilleru. Vojtěch Dyk v příběhu představuje programátora Andreje. Pracuje u firmy, která se zabývá vývojem tzv. inteligentního domu. Ovládán je pouhým hlasem a má obyvatelům zajišťovat maximální luxus a stoprocentní bezpečnost. „Pokusnými králíky“ se před dokončením projektu stanou právě Andrej a jeho manželka Zuzana (slovenská herečka Gabriela Marcinková).   

Nastěhují se do funkčního prototypu, postaveného stranou od lidí. Zuzaně, která zůstává často sama doma, začne ale dům provádět divné věci spojené s tajemným ctitelem. Možná jde o chybu v technologii, možná je dům inteligentnější, než si jeho stavitelé mysleli. Je ale také možné, že za noční můru může podivný soused (Ondřej Malý), sám Andrej nebo jeho šéf (Ady Hajdu). 

„Téma moderní inteligence se týká nás všech, ať chceme, nebo ne,“ nepochybuje Karel Janák, který je kromě režie také spoluautorem scénáře (s Ľubomírem Slivkou a Markem Epsteinem). „Proto jsem rád, že se podařilo tento projekt nakonec zrealizovat. Pro mne je to navíc nový žánr, takže o to větší výzva,“ dodává filmař, kterého proslavila teenagerovská komedie Snowboarďáci, natočil také několik pohádek.

Z natáčení filmu Důvěrný nepřítel: Gabriela Marcinková, Vojtěch Dyk
Zdroj: ČT

Důvěrný nepřítel vznikl mimo jiné v koprodukci České a Slovenské televize. Tuzemská kina začnou mysteriózní příběh promítat 30. srpna, slovenské biografy o čtrnáct dní dříve. Ještě před tím ale Karel Janák svou novinku představí v Domě ČT na filmovém festivalu v Karlových Varech. Debatu bude možné sledovat v iVysílání.