Žně metalových legend pokračují: do Prahy míří Iron Maiden

Do Prahy míří další z metalových legend. 20. června vystoupí v rámci Legacy Of The Beast World Tour na letišti v Letňanech britští velikáni Iron Maiden.

Naposledy potěšili Iron Maiden české fanoušky předloni, kdy hráli v pražském Edenu koncert k aktuální desce The Book of Souls. Na letňanském letišti by mělo naopak dojít na známé hity. Hlavní město bude zastávkou jejich turné Legacy of the Beast, jehož koncept je odvozen od mobilní hry a komiksu stejného názvu. 

„Jak naši fanoušci dobře vědí, od doby, kdy se na počátku milénia Bruce Dickinson a Adrian Smith znovu připojili k Iron Maiden, přistupujeme k jednotlivým turné v určitém cyklu – střídáme turné k novým albům s turné History/Hits,“ vysvětlil manažer kapely Rod Smallwood. „Tenhle systém dává skupině příležitost hrát jak nový materiál, tak i starší hity, o kterých víme, že je fanoušci vždy rádi slyší.“


Jako předskokani se představí metalcoroví Killswitch Engage a speciálním hostem bude skupina The Raven Age, jejímž zakladatelem není nikdo jiný než syn baskytaristy Steva Harrise George.

Iron Maiden je anglická heavymetalová skupina založená v roce 1975 baskytaristou Stevem Harrisem. Kapela se stala legendární nejen díky své hudbě, ale také díky svému maskotovi Eddiemu, který se objevuje na obalech všech alb a singlů kapely (kromě prvního singlu „Running Free“). K roku 2017 prodali přes 100 milionů alb a dostali jednu cenu Grammy. Získali mnoho dalších cen, mezi které patří Ivor Novello Awards, Juno Award či Brit Awards.

Do roku 2015 skupina vydala celkem šestnáct studiových alb, na kterých v různých obdobích zpívali tři zpěváci − Paul Di'Anno (dvě alba), Bruce Dickinson (dvanáct alb) a Blaze Bayley (dvě alba). Jediným stálým členem skupiny zůstal Harris, na všech albech se však podílel i kytarista Dave Murray. Nejdelší období skupina odehrála s dvěma kytaristy. Od roku 1999, kdy se vrátil Adrian Smith, ve skupině hrají tři − Murray, Smith a Janick Gers, který Smithe v roce 1990 nahradil.

Členové:
Bruce Dickinson – zpěv
Steve Harris – baskytara
Dave Murray – kytara
Adrian Smith – kytara
Janick Gers – kytara
Nicko McBrain – bicí

Diskografie: 
Iron Maiden (1980)
Killers (1981)
The Number of the Beast (1982)
Piece of Mind (1983)
Powerslave (1984)
Somewhere in Time (1986)
Seventh Son of a Seventh Son (1988)
No Prayer for the Dying (1990)
Fear of the Dark (1992)
The X Factor (1995)
Virtual XI (1998)
Brave New World (2000)
Dance of Death (2003)
A Matter of Life and Death (2006)
The Final Frontier (2010)
The Book of Souls (2015)

Zdroj: Wikipedia

Iron Maiden
Zdroj: ČT24/trondheimrocks.no