Klip týdne: Král popu Michael Jackson v neofolkovém hávu

Neofolkoví specialisté na předělávky hitů známých světových interpretů Death In Rome vydali další cover. Tentokrát nezacílili na nikoho menšího než samotného krále popu Michaela Jacksona a jeho Dirty Diana.

Němečtí Death In Rome debutovali před dvěma roky deskou Hitparade, na které posbírali hity od George Michaela, A-Ha, Miley Cyrus či Sii nebo Lany Del Ray, čímž způsobili na neofolkové scéně menší pozdvižení. Veleznámé odrhovačky typu What is Love od Haddaway, Barbie Girl od kapely Aqua nebo Pump Up The Jam od Technotronic totiž zabalili do vlastního hávu, většinou v podobě smutkem protknuté balady.

Tentokrát se zaměřili na samotného krále popu Michaela Jacksona a jeho velehit Dirty Diana. Jako podklad ke klipu posloužil film Paracelsus z roku 1943, jenž je příběhem ze života německého lékaře ze 16. století, v něm herecky excelují Werner Krauss a Fritz Rasp. Základem pak je tzv. Tanec svatého Víta, fenomén především v kontinentální Evropě mezi 14. a 17. stoletím, kdy skupiny lidí propadly tančící mánii, dokud nepadli vyčerpáním. Zajímavostí pak je, že při předělávce skladby The Sign od švédských Ace of Base použili záběry z českého Spalovače mrtvol s vynikajícím Rudolfem Hrušínským. 

„Snažíme se zastavit nahrávání cover verzí. Máme nějaké skvělé ukázky vlastních písní, ale pokaždé, když na nich pracujeme v ateliéru, probudí se v nás démon a jsme nuceni nahrát další cover,“ uvádí hudebníci. Brzy však budou mít fanoušci možnost poslechnout si i vlastní materiál tohoto mysteriózního uskupení. Kapela totiž vystoupí na festivalu Soundrive 2018. 

Death In Rome je německá neofolková kapela zaměřující se na covery hitů známých hudebních interpretů. O skupině se toho moc neví, pečlivě si totiž chrání svoji identitu a na koncertech vystupují zásadně se skytými obličeji. Na diskusních fórech se vedou polemiky o původu i názvu kapely. Pravděpodobně je však převzatý z knihy Roberta Katze pojednávající o ardeatinském masakru na sklonku druhé světové války. Na kontě mají zatím jen jedno debutové album Hitparade (2016).

Death In Rome
Zdroj: ČT24/Soundrive